Hva i all verden er det?
En kvantedatamaskin er en maskin som utfører logiske operasjoner på data basert på kvantemekaniske prosesser.
En vanlig datamaskin utfører logiske operasjoner som er basert på en grunnleggende informasjonsenhet som kalles bits. En bit kan kun ha to mulige verdier, enten 0 eller 1. I en datamaskin kan dette representeres som ingen strøm (0) eller strøm (1).
I en kvantedatamaskin er den grunnleggende informasjonsenheten en qubit. En qubit (også kalt kvantebit) kan være i en blandingstilstand av 0 og 1. Når slike informasjonsenheter sammenfiltres med hverandre, viser det seg at noen typer beregninger, for eksempel søking, kan utføres mye raskere enn beregninger basert på en vanlig datamaskin.
Det startet på en måte med Schrödingers Katt:
Kvantedatamaskiner kan i teorien beregne komplekse utfordringer ekstremt mye raskere enn selv superdatamaskiner. The Verge skriver at: to qubits kan befinne seg i fire ulike tilstander. Tre qubits kan befinne seg i åtte tilstander. Tre hundre qubits kan befinne seg i flere tilstander enn det er atomer i universet.
Egentlige kvantedatamaskiner finnes foreløpig ikke, men det er gjordt framskritt i den siste tiden. I oktober 2019 mente Google at de hadde oppnådd såkalt «kvanteoverlegenhet». Det betyr at maskinen hadde utført beregninger vanlige datamaskiner ikke kunne ha klart innen rimelig tid. Maskinen Sycamore (med 53 gubits) skal ha greid å regne seg fram til at en tallrekke generert av en tilfeldig tallgenerator, faktisk er i tilfeldig rekkefølge. Dette høres kanskje ikke så imponerende ut, men Forskning.no skriver at verdens raskeste ordinære datamaskin hadde brukt 10000 år. Kritikken av forsøket kom raskt fra blant annet IBM som kritiserte forsøket for å ha liten praktisk relevans og betvilte at problemet ikke kunne løses på noen dager med en vanlig datamaskin. IBM, og selvsagt andre som jobber med kvantedatamaskiner, jobber mot å komme så langt at teknologien får praktisk anvendelse. Det kan sannsynligvis skje på 2020-tallet!
Et forsøk på å forklare kvantedatamaskiner finner du i videoen nedenfor. Spennende, men ikke helt trivielt å forstå:
Siste Klippstoff-saker
Google docs for skjermleser
Google Dokumenter er en nettbasert tekstbehandler. Den er gratis for privatpersoner, dokumentene blir lagret i skyen og flere kan samarbeide på samme dokument. Vi har testet og laget en kort bruksanvisning som forteller hvordan du kommer i gang.
Les artikkelenForza Motorsport er synstolket og tilrettelagt
Den nyeste utgaven av bilspillet Forza Motorsport kommer med synstolking, og har omfattende tilgjengelighetsinnstillinger for personer med ulike funksjonsnedsettelser.
Les artikkelenPrøv live synstolking på Stiftelsen Dams forskningsseminar
Nesten ingen arrangementer i Norge synstolkes. Dette ønsker MediaLT å gjøre noe med. Du inviteres derfor til å komme på Stiftelsen Dams forskningsseminar den 26. oktober, og til å si din mening om synstolkingen av arrangementet.
Les artikkelenSynstolking av danseforestillingen A True Story
Tjenesten SmartTolk tilbyr synstolking av live-arrangementer, og lørdag 9. september klokka 18.00 synstolkes danseforestillingen A True Story på Dansens Hus i Oslo. Her får du både lenken som trengs og en liten guide.
Les artikkelenSommerstengt 15.07.23-06.08.23
Brukerstøtten Smartja vil være sommerstengt f.o.m 15. juli og t.o.m 6. august. Vi åpner igjen mandag 7. august. Du kan ringe 45 1234 55 eller sende e-post til smartja@smartja.no. Tjenesten er oppe alle hverdager fra kl. 09:00 til 15:00.
Les artikkelen