Det er dyrt å ha nedsatt syn!
Elina Madelen Liland fra Oslo står på kjøkkenet i sin nyinnkjøpte leilighet. Til tross for at leiligheten allerede var utstyrt med alt av hvitevarer da hun flyttet inn, måtte hun likevel bruke rundt 30.000 kroner på hvitevarer og varmeovner, som kunne betjenes av henne som blind.
Mens teknologien har hjulpet synshemmede på mange områder de senere årene, har moderne berøringspaneler nærmest helt overtatt for fysiske knotter på kjøkken og bad i løpet av samme periode.
– Skrekk og gru er ordene jeg vil bruke om fremtiden på kjøkkenet og badet, sier Elina Madelen der hun står ved platetoppen som hun måtte bytte ut så snart hun hadde etablert seg i ny leilighet.
– Det ble en ordentlig stressrunde da jeg flyttet inn her, og nå håper jeg disse hvitevarene holder så lenge som mulig.
Elina forteller at alt fra vaskemaskin og tørketrommel, til platetopp og varmeovner måtte byttes ut. Dette for at hun som helt blind skal kunne beherske matlaging og klesvask på egenhånd.
– De færreste hvitevarene har fysiske knapper, og det var stort sett de dyreste produktene jeg måtte kjøpe. Tilbudsvarer kunne jeg bare glemme, og min valgfrihet ble veldig mye dårligere enn for en person som kan se, fortsetter hun.
Knapper vil aldri helt forsvinne
Jan Røsholm er administrerende direktør i Elektronikkbransjen. Han har solgt hvitevarer i en årrekke, og kan bekrefte at utviklingen kun går en vei.
– For 20 år siden var alt av hvitevarer mekanisk, men nå er det nesten bare elektronikk som gjelder på alle fronter, sier Røsholm, som legger til at dette er en utvikling det er umulig å stanse.
Røsholm peker på hvordan mobiltelefonene har utviklet seg det siste tiåret.
– Der skjer jo nesten alt på berøringsskjermer nå, men det finnes enkelte produsenter som fortsatt lager knappetelefoner. På samme måte er jeg overbevist om at enkelte produsenter av hvitevarer også vil fortsette å lage modeller med knapper, rett og slett fordi det alltid vil være en viss etterspørsel, sier Røsholm.
Røsholm understreker at det stadig vil bli mer vanlig å styre hvitevarer ved hjelp av taleassistenter og mobilapper. Tidligere erfaringer har lært oss at dette kan være en god hjelp for synshemmede, dersom teknologien blir universelt utformet.
Ingen krav til tilgjengelighet på hvitevarer
– I Norge har vi bare krav til universell utforming av automater og nettsider, sier fagdirektør hos Likestillings- og diskrimineringsombudet, Eli Knøsen.
– Det betyr at maskiner på kjøkken og bad ikke er underlagt dette regelverket, fordi disse produktene ikke er kategorisert som automater.
– Andre deler av dagliglivets utfordringer, som tilgjengelige hvitevarer er likevel ikke utenfor diskrimineringsdebatten, fortsetter Knøsen.
Hun forteller at internasjonale interesseorganisasjoner alltid jobber for å påvirke de store produsentene av hvitevarer.
– De store selskapene vil naturlig nok følge markedets ønsker om berøringspanel, sier Knøsen, men peker også på smartteknologien som stadig blir mer integrert i produktene, og tror at synshemmede sannsynligvis må se i denne retningen for å bruke tørketrommel og oppvaskmaskin i framtiden.
Elina Madelen Liland nikker bekreftende til denne informasjonen, og innrømmer at hun er glad for smarttelefonen som hun bruker mye, og er derfor i ferd med å forsone seg med at dette er fremtiden, selv om hun ikke er i tvil om at dette er et område hun egentlig føler seg diskriminert på.
Relaterte saker
Supert tilbud til punktskriftslesere
NBFs trykkeri kan produsere det du vil ha!
Les artikkelenForbedringer i JAWS 2021.2105.53 (mai 2021)
Denne gangen er det noen flotte forbedringer, blant annet i Outlook!
Les artikkelenApper bør testes før de brukes i skolen
Nå har Universell utforming A/S og Inklusio laget en sjekkliste for ikke-eksperter.
Les artikkelenNytt i april-utgaven av Jaws 2021
Endelig sidemerker i Excel.
Les artikkelenFunksjonshemmede barn trenger leik
MediaLT og samarbeidspartnere skal i gang med et nytt prosjekt.
Les artikkelen