Noen tips til hva du bør tenke på.
Når du ønsker at barna dine skal få mobil blir opp til deg! Jeg ville faktisk at barna skulle ha mobil før de selv maste om det. For meg var det viktig å få kontakt med barna (jeg er blind og da er det litt mer krevende å løpe rundt i nabolaget for å lete), men selvsagt kom maset om nye og flottere telefoner etter hvert!
Behovet for mobil har økt i de siste åra fordi fasttelefonen er vekk. De aller fleste mellom 8 og 11 år har nå en mobil, men ikke la deg påvirke for mye av det! Du som voksen bestemmer, og er det en ting som er helt sikkert: det er forskjeller på barn også på dette området!
Generelle råd om valg av telefon
Telefon
Det finnes spesialutviklede mobiltelefoner til barn, for eksempel Xplora-klokkene. Dette kan være en kjempefin løsning i starten. Sjekk hvilke funksjoner telefonen har og om det dekker behovet barnet har (abonnementer kan også ha ulike funksjoner for foreldrekontroll).
Hvis du ikke er litt nerd bør du velge en type telefon til barn som du selv kjenner: spesielt hvis du velger å kjøpe en smarttelefon. Du bør absolutt gå gjennom innstillingene, for eksempel sette begrensninger på kjøp. Hvis ikke risikerer du å svi av mange kroner på spill: det har jeg brent meg på (heldigvis ikke så veldig ille).
La gjerne din egen telefon gå i arv. Den er kanskje god nok, og da er det litt mindre ergerlig dersom den ødelegges eller mistes.
Barn er ikke spesielt forsiktige. Det er selvsagt forskjeller, men velg gjerne en litt solid telefon. Du trenger absolutt ikke å satse på en toppmodell! Rimelige telefoner er i dag faktisk nesten like gode som telefoner som koster både dobbelt og tredobbelt så mye.
Noen barn har spesielle behov. Jeg blir for eksempel ofte spurt om hvilken telefon foreldre bør kjøpe til blinde barn. Svaret er egentlig veldig enkelt: iPhone. Men prisen på en iPhone kan være avskrekkende for en barnetelefon. Kjøp derfor en eldre modell, eller la barna arve din. Blinde kan også bruke mange Android-telefoner, men det er faktisk mindre brukervennlig og mindre stabilt. Min helt udokumenterte mening! Til barn med nedsatt syn kan skjermen være helt avgjørende, og ikke minst vil mange se bedre med mørk modus! Andre barn med nedsatt funksjonsevne kan også ha spesielle behov: hørsel og kobling til høreapparat, bevegelseshemming i hendene og innstillingsmuligheter på mobilen med mer. Har barnet ditt spesielle behov har jeg egentlig bare to råd: snakk med eksperter og prøv ulike alternativer.
Deksel
Jeg er ikke sikker på om mine barn er annerledes enn andre, men deksler har det vært krevende å få de til å bruke. Ikke vet jeg hvorfor, men deksler kan forlenge levetiden til en barne-telefon ganske mye!
La barnet bli med å velge: det er enklere å få de til å ha på dekslet hvis dee selv synes det er tøft! Nesten som valg av sykkelhjelm, hehe.
abonnement
Det finnes mange abonnementer spesielt tilpasset barn. Ofte får du med ulike kontrollfunksjoner og prisen ligger gjerne på rundt hundrelappen pr. måned. Familieabonnementer, det vil si spesielle fordeler dersom familien bruker samme operatør er også vanlig. Sjekk priser og betingelser hos Tek.no eller andre kilder: det kan lønne seg. For noen barn kan det helt sikkert lønne seg med kontantkort i starten, men bruk av mobildata til Pokémon Go med mer er vanligere blant barn i dag enn bare for noen år siden. Du må selv avgjøre hva som er greit.
Snakk med barna
Kravet om å få mobil som kan brukes til Snap, Instagram, Youtube og så videre kommer tidligere enn du tror. Før du slipper barna ut på nett bør dere ta en prat, og det bør dere gjøre stadig vekk! Barnevakten har noen råd jeg synes er fornuftige:
- Lær barna at de alltid skal spørre om lov før de deler bilder, filmer eller informasjon om andre.
- Lag regler for nedlastning av apper og spill, og bruk av penger i spill.
- Lær innstillinger på mobilen og i apper som begrenser tilgang og pengebruk.
- Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de chatter i spill og sosiale medier – eller kommenterer andres bilder, filmer og statusoppdateringer.
- Forklar barna at de ikke bør opprette én-til-én kontakt på chat med personer de kun kjenner fra nett og spill.
- Gjør klare avtaler om skjermtid og hvilke tidspunkt mobilen skal være slått av. Vi anbefaler skjermfrie måltider, og skjermpause fra cirka en time før leggetid.
- Gjør det tydelig for barnet at de kan komme til deg og snakke om alt, også hvis de opplever noe ubehagelig eller vanskelig.
- Ta «mobilsertifikatet» sammen med barnet på telenor.no/mobillappen. Mobillappen er utviklet av Telenor i samarbeid med Barnevakten.
Relaterte saker
Seksåring brukte 140000 på dataspill
Kjøpte tilleggspakker til Sonic Forces.
Les artikkelenTeknologi-giganter saksøkes for brutalt barnearbeid
Jakten på kobolt koster liv.
Les artikkelenPlutselig kom en fremmed stemme inn i barnerommet
Gjennom et Ring kamera.
Les artikkelenBarnesikring i iOS 13.3 kan lures
Ikke er det særlig vanskelig heller.
Les artikkelenStavanger går tilbake til tradisjonell bhg/skole-kommunikasjon
SMS, mail og “papir og blyant”.
Les artikkelen