Det finnes mange telefoner, og det er ikke så enkelt å velge riktig!
Sist oppdatert: 23.10.20
Nedenfor finner du noen tips om hva du bør tenke på. I avsnittet om operativsystemer får du noen tips om konkrete telefoner, men husk at det finnes veldig mange andre å vellge mellom!
Pris
De dyreste mobilene er best på papiret, det vil si at skjerm, kameraet, prosessoren, hvor mye du kan lagre og så videre, har best spesifikasjoner. Men, velger du noe rimeligere enn flaggskipmodellene trenger ikke telefonen å være så mye dårligere! Prisene varierer fra noen hundrelapper til mer enn 20000 kroner.
Hva slags telefon er du vant til, og hva bruker de du kjenner?
Spesielt hvis du ikke er veldig teknisk anlagt kan det være lurt å velge telefoner som er mest mulig lik telefonene til familie, venner og bekjente. Da er det lettere å få hjelp. Hvis de du har mest kontakt med bruker for eksempel Samsung-telefoner, kan det altså lønne seg for deg å satse på en slik telefon. Noen funksjoner og tjenester er fortsatt best mellom telefoner av samme type. For eksempel har iPhone flere apper som kun fungerer med Apple sine produkter.
Hvis du har en smarttelefon som må byttes ut og hvis du har vært fornøyd med den kan det være god grunn til å bytte til en oppdatert versjon av den du har. Hvis det er ting du er misfornøyd med er det derimot ekstra viktig å sjekke alternativer.
På mange arbeidsplasser kan du ikke velge telefon fordi det brukes spesielle apper eller funksjoner.
Operativsystem
Alle mobiltelefoner har et operativsystem som gjør at grunnleggende funksjoner på telefonen fungerer.
De aller fleste smarttelefoner bruker operativsystemet Android. Apple sine telefoner og nettbrett bruker et annet operativsystem som heter iOS. Du kan finne mer informasjon om operativsystemene her på SmartJa:
iOS er kjent for å være mest brukervennlig. Android-telefoner kan tilpasses mer av brukeren, og er litt forskjellig fra telefon til telefon (de som lager telefonene lager samtidig sin egen vri på operativsystemet).
Mange apper er gratis, men absolutt ikke alle! Har du kjøpt apper er det derfor en grunn til å fortsette med det operativsystemet du alt har.
Det finnes også noen mobiler med et tredje operativsystem. Det brukes på enklere telefoner og heter KaiOS.
Noen forslag til Android-telefoner
Det finnes en hel haug med produsenter av Android-telefoner: Xiaomi, Samsung, Nokia, Motorola, Huawei, OnePlus, … Her er noen aktuelle alternativer fra Samsung (de beskrives ikke her, men du kan eventuelt spørre i butikken eller søke på nettet). SmartJa er ikke sponset av Samsung på noen måte, men det er dette merket vi har brukt selv fram til nå.
Toppmodeller: Samsung Galaxy S20 (flere størrelser) og Samsung Galaxy Note (20 og 20 Ultra). Kjøper du forrige versjon av S- eller Note-serien får du en veldig bra telefon til en bra pris!
Rimeligere varianter: Vil du ha en toppmodell som er litt rimeligere kan Samsung Galaxy S20 FE være et alternativ. Samsung har et bredt utvalg av modeller og Galaxy A20S koster eksempelvis ca. kr. 1300.
Forslag til iPhone-modeller
Toppmodeller: iPhone 12 er Apples toppmodeller. Det finnes fire varianter: iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone Pro og iPhone Pro Max. Alle modellene har samme prosessor, og de viktigste forskjellene er derfor skjermstørrelsen og minne.
Rimeligere varianter: Du får kjøpt eldre modeller av iPhone som koster mindre enn den siste utgaven. Et alternativ er å kjøpe en ny iPhone SE. Den har fysisk hjem knapp, men mangler ansiktsgjenkjenning for å låse opp telefonen. Fra versjon 10 har ikke iPhone hatt Hjem-knapp (altså bortsett fra iPhone SE).
Viktige egenskaper (for deg som vil undersøke litt mer)
Størrelse: En liten mobil er lett å putte i lomma. En større skjerm er imidlertid bedre hvis du vil se på video og bilder, sjekke Facebook og mye annet. Er du fornøyd med størrelsen på den mobilen du har? Det er en bra indikasjon på om du bør velge en tilsvarende størrelse eller kanskje noe større eller mindre. De største mobilene passer kanskje ikke så bra i lomma, men kan være det du vil ha uansett!
Skjerm: Det finnes to hovedtyper av skjermer: LCD og OLED. OLED er dyrere og bedre skjermer, men LCD er ikke dårlig det heller! I det siste har det også vært mye snakk om oppdateringsfrekvens (hvor ofte skjermen kan vise et nytt bilde). 60 Hz har vært vanlig, men nå begynner både 90 Hz og 120 Hz og bli standard. Spesielt hvis du bruker telefonen mye til spilling er oppdateringsfrekvens en egenskap du sannsynligvis er opptatt av.
Kamera: Alle de dyre telefonene har gode kameraer. Kvaliteten kan være mer variabel på de rimeligere modellene. Men, sjekk, også på nokså billige mobiler begynner kameraene å bli gode nok. Oppløsningen på kameraet måles i megapixler, men husk at det også er andre kameraegenskaper som er viktige. Er kameraet veldig viktig for deg, anbefaler vi at du snakker med noen som har greie på dette eller søker på internett. Det finnes massevis av mobilkamera-tester.
Lagringsplass: Når du tar bilder, installerer apper, mottar meldinger og så videre, trengs lagringsplass. Mobiltelefoner har ofte 16, 32, 64, 128 eller 256 gigabyte (GB) lagringsplass. I noen telefoner kan du sette inn et ekstra minnekort, men det er litt mer komplisert å bruke slike minnekort enn det som følger med telefonen. De fleste bør ikke satse på en telefon med mindre enn 32 GB. Skal du ta opp video, lagre mange bilder, installere mange apper og så videre, bør du vurdere å satse på en telefon som har mer lagringsplass.
RAM: Hvor mye internminne telefonen har kan være viktig for hvor rask telefonen er. Android-telefoner har ofte mye mer internminne enn iPhone. Det trenger likevel ikke å bety at Android går raskere fordi iOS er et annet operativsystem der Apple har full kontroll med maskin- og programvare. Velger du en Android-telefon er det derimot litt viktigere å vurdere om du trenger mye minne, spesielt hvis du bruker mobilen til spilling, videoredigering eller andre oppgaver som utnytter mer minne.
Andre funksjoner: Det finnes mange andre funksjoner og egenskaper. Du må nesten forsøke og vurdere hva som er viktig for deg. Eksempler:
- Er telefonen vanntett?
- Hvor lenge varer batteriet?
- Kan det settes inn et ekstra minnekort?
- NFC-tilkobling?
- Dual SIM (mulighet for to abonnementer på samme telefon)?
- …
Å ja: det er mange forkortelser og mye som forvirrer oss som kjøpere. Hvor mange vet for eksempel hva NFC-tilkobling er? Kort svar: NFC står for Near Field Communication, og det er en standard som egner seg for overføring av data over korte avstander. Mobilen holdes inntil for eksempel en betalingsterminal, dørlås, trådløst tastatur eller annet utstyr. Data kan overføres uten internett og krever ikke batteri.
Motorikk, syn, hørsel, …
Hvis du har nedsatt funksjonsevne kan det være ekstra utfordrende å velge telefon. Du har de samme tingene å tenke på som beskrevet over, men i tillegg må du faktisk kunne bruke den telefonen du velger.
Både Android- og iOS-telefoner har innebygget det som kalles tilgjengelighetsfunksjoner. Du kan få lest opp tekst, forbedre kontrasten i skjermbildet, forstørre, koble telefonen til høreapparatet, få hjelp med å trykke riktig, endre hastighet for dobbeltklikk og mye annet.
Hvis du har nedsatt funksjonsevne bør du teste telefoner før du kjøper. Les gjerne om tilgjengelighetsfunksjoner under Android og iOS på dette nettstedet. Hvis en standard smarttelefon ikke passer for deg finnes det også: alternative telefoner.