Da har jeg også endelig en grunn til å gå med mørke briller!
Bose Frames kommer i to stiler kalt Alto og Rondo, blokkerer 99 prosent av UV-strålene og veier ikke mer enn 45 gram. Solbrillene har trådløse hodetelefoner som skal vare 12 timer på standby og kunne lades opp på under to timer. Avspillingstiden er 3,5 t.
Mange mener sikkert at dette ikke er AR-briller, men de har bevegelsessensorer og kan benytte GPS-data fra telefonen. Et eksempel på bruk av disse sensorene finnes i Microsoft SoundScape (se lengre ned).
På den ene brillestanga finner du en liten, men tydelig knapp. I tillegg til å skru på lyd brukes knappen til stemmeassistent (hold den inne), start/stopp, neste og forrige sang. Knappen fungerer bra, men for en ihuga AirPods-fan savner jeg “Hei Siri” uten å måtte trykke på noe som helst.
I esken
I esken får du med et etui, solbrillene og en ladekabel i en egen tøypose. Ladekabelen er proprietær (altså ikke for eksempel USB-C). “Dritt” tenkte jeg da jeg fikk vite akkurat dét, men så har jeg etter hvert faktisk begynt å like kabelen som smetter så fint på plass med magnet på den ene brillestanga.
Du kan forøvrig få kjøpt alternative glass til brillene. Brillene og etuiet er så langt jeg har erfart solide nok. Når du tar sakene i hånda føles det imidlertid ikke akkurat eksklusivt ut. Selv solbriller som koster skjorta kan kjennes lite premium ut, bare så det er sagt, men altså synes jeg Bose Frames kjennes litt billige ut.
Komfort
Alto er den største modellen og det er den jeg har testet. Et headset der ingenting hverken stikkes inn i øret eller dekker øregangen er spesielt, selv om jeg jo har prøvd både AfterShokz-modeller og Sony Xperia Ear Duo. Det å slippe å ha noe i øret er behagelig spør du meg. Jeg liker ikke å putte propper i øra, selv om det selvsagt er forskjell på propper. Eksempelvis er AirPods Pro så langt det jeg har prøvd det som fungerer best for akkurat mine ører (overraskende bra, bare for å ha sagt det). Solbrillene sitter kjempefint på meg, og jeg merker ikke noe til at stengene (der lyden produseres) er litt tykkere enn vanlige solbrillestenger. Er du litt mindre “tjukk i hue” enn meg er nok Rondo-modellen den du bør satse på.
Lyd
Først vil jeg begynne med å si at jeg er mektig imponert over ingeniørarbeidet med Frames og lyd. Jeg kan ikke fatte hvordan så mye god lyd kan komme ut av hullene i en brillestang! Når det er sagt er det ikke mye bass å hente. Bose Frames er ikke headsetet du skal kjøpe hvis du vil ha ordentlig gromlyd, noe alle vet at Bose kan (og har på en rekke andre headset). Men både diskant og mellomtoner fungerer fabelaktig, og solbrillene funker som bare det hvis du vil høre på litt musikk.
Til telefonsamtaler og taleassistent fungerer Frames helt supert. Jeg bruker skjermleser. Det vil si at en stemme leser opp det som står på skjermen. Til dette fungerer Frames helt utmerket uten plagsom forsinkelse. Lyden fungerer også flott til å høre på radio, podkaster og så videre. På full guffe vil de rundt deg høre litt lyd, og “full guffe” er ikke ekstremt høyt. Men, hører du for eksempel med ca. 50% volum er det utrolig lite lydforurensing. Igjen, bra ingeniørarbeid, altså! Skjønner ikke egentlig hvordan det er mulig.
Appen
Jada, klart det finnes en app! Jeg tenkte ikke å skrive veldig mye om den. Imidlertid kan du bruke appen for eksempel til å finne AR-apper, dvs. saker som bruker Frames-funksjonaliteten. Jeg har ikke prøvd mange av disse, men hadde det litt gøy med en app som heter Earplay, der du kan delta i interaktive historier (svare med stemmen og bevege på hodet). I stedet testet jeg en nytte-app som jeg faktisk er ganske interessert i: SoundScape.
Brukt med Microsoft SoundScape
Microsoft SoundScape er en GPS-app laget spesielt for synshemmede. Det du passerer leses opp, og objektene posisjoneres ved hjelp av 3D-lyd. Bose Frames er helt perfekte til dette formålet fordi øret ikke dekkes til i det hele tatt! Bortsett fra mytene om blinde med mørke briller etc. må jeg si at dette er det ultimate headsetet til GPS-bruk for blinde og sterkt svaksynte jeg har prøvd så langt.
Når SoundScape lastes og Frames er koblet til blir du bedt om å kalibrere solbrillene. Det gjøres ved å bevege brillene i alle retninger i ca. 10 sekunder før de puttes på nesegrevet. Litt irriterende, ja, men sånn er det altså foreløpig og du må gjøre det samme med andre AR-apper jeg har prøvd.
Når kalibreringen først er gjort er det bare å stappe telefonen i lomma og gå. SoundScape forteller deg hvor du er og hva du passerer. Ganske kult, altså, og ikke unyttig! Vrir du på hodet følger lyden med, og det er mulig å skjønne temmelig nøyaktig hvor noe er. SoundScape er en innovativ og spennende app, og videreutvikles den til å kunne guide etc. blir den kanonbra! Foreløpig finnes den ikke i norsk App Store, men svensk versjon er på plass, så det er kanskje lov å håpe på at vi får den snart! Tross alt mye bedre å få lest opp veinavn etc. med norsk stemme, selv om jeg synes ting er ganske mye enklere å forstå med svensk enn engelsk stemme.
Konklusjon
Jeg har prøvd mange headset, og sjelden har jeg blitt mer imponert. Jeg bare fatter ikke hvordan så mye flott lyd kan komme ut av et par brillestenger. Fungerer helt utmerket til radio, podcast, skjermleser, … Fungerer helt OK til musikk også, men glem bass!
Bose Frames sitter bra på skallen min, men skal jeg være helt ærlig kjennes de litt billige ut. Hadde ikke overrasket meg mye hvis det etter hvert kommer briller med noe annen byggekvalitet. Når det er sagt kan det godt hende Frames er solide nok. De er i alle fall ikke ødelagt, og etuiet er nok også ganske solid.
Kjempebra, skulle jo nesten tro at jeg ikke har kjøpt brillene selv, men det har jeg.
Relaterte saker
Envision App
Envision er en app med flere funksjoner for å lese tekst eller tolke kamerabilder. Den finnes både for Android og iOS. Brukergrensesnittet er på engelsk, men den kan lese norske tekster.
Les artikkelenTest: Meater+ steketermometer
Begge tomlene opp fra meg!
Les artikkelenTest: AirPods Max
Gåsehud fra anklene og opp!
Les artikkelenEr tek-gtigantene til glede for samfunnet
Kongresshøring 29. juli 2020.
Les artikkelenTest: Weber Connect Smart HUB
Mer enn et steketermometer.
Les artikkelen