Passord skal ikke være enkle å finne for andre, og samtidig skal de være mulig å huske!
De 50 verste passordene i 2019 (Nettavisen)
Passord trengs for å komme inn på det meste: Facebook, skolens nettsted, nettbanken, nettbutikker, …
123456, passord og qwerty er blant de vanligste passordene i Norge. Ikke bruk disse, og heller ikke: navnet ditt,navn på kjæledyr eller fødselsdatoen din. Unngå rett og slett passord det kan være enkelt å gjette eller passord det er enkelt og “knekke” ved hjelp av maskiner.
Du har kanskje hørt om tofaktorautentisering, og det er selvsagt aller best. Tofaktor betyr at du har et personlig passord og at det i tillegg brukes for eksempel en kode fra kodebrikke. Brukernavn og passord er fortsatt vanligst, men bruk tofaktorautentisering hvis det er mulig.
Hele setninger
En vanlig anbefaling er å bruke setninger som passord. Setningene kan være enkle å huske for deg, men vanskelige å “knekke”. Noen eksempler:
- Jeg glemmer alltid passord!
- Vinteren er alltid alt f0r lang.
- 1994 Best games ever!!!
Finn en setning som det er greit å huske for deg. Les om det er spesielle krav til passordet, ofte skal du ha både tall, store og små bokstaver.
Huskelapp
Du har kanskje hørt at det er fy, fy å skrive ned passord på en huskelapp. Det er kanskje ikke riktig, men huskelappen skal selvsagt ikke ligge hvor som helst! Det er for eksempel ikke spesielt lurt å klistre en lapp med passordet rett på PCen passordet hører til. En liste med passord i lommeboka (eller mobildekselet) er heller ikke særlig lurt.
Men, legges lista med passord på et trygt sted er det OK. De som vil hakke kontoen din er langt unna.
Det finnes egne apper for å holde orden på passord, pin-koder etc.
Hvor ofte bør passord byttes
Noen tjenester krever at passordet byttes for eksempel hver tredje måned. Det er ikke nødvendigvis så bra fordi vi da gjerne velger forutsigbare og enkle passord: epost_jan, epost_apr, epost_jul eller noe liknende.
Lag derfor heller et ordentlig godt passord (hel setning) og ikke bytt så ofte.
Ikke bruk det samme passordet over alt
Det er fristende å bruke det samme passordet over alt! Men, det bør du faktisk ikke gjøre. Hvis noen skulle få tak i passordet ditt har de plutselig tilgang til alle innloggingene dine.
Touch og Face ID på telefonen
Både Android og iOS kan lagre passord kryptert og la deg bruke innloggingsinformasjonen ved at du låser opp ved hjelp av ansiktet eller fingeravtrykk. Det er en god løsning, og da er det også mindre problematisk med lange passord det er krevende å skrive riktig.
Relaterte saker
Enklere og sikrere påloggingsteknologi
Apple skal bruke tilgangsnøkler i iCloud Keychain og blir dermed med Microsoft og Google for å fremme passordløs autentisering.
Les artikkelenYUBIKEY 5 NFC
Liten brikke for tofaktorautentisering.
Les artikkelenApple vil forenkle totrinnsverifisering
Med standardisert SMS-format.
Les artikkelenLogg inn bare hvis iPhone er i nærheten
Dette er enda et knepp sikrere!
Les artikkelenTofaktorautentisering uten mobilnummer på Twitter
Velg mellom å bruke app eller sikkerhetsnøkkel.
Les artikkelen