SmartJa.no

Teknologi gjort enkelt

  • iOS
  • Android
  • Andre telefoner
  • Microsoft 365
  • Lenker
  • Kurs
  • Om

På farta med apper som synshemmet

Sist oppdatert: 8.8.22

Skrevet av: Morten Tollefsen
908 99 305, morten@medialt.no

Innledning

Det var fantastisk å få GPS-for første gang. Dingsen var en liten klump som kunne kobles til telefonen. For meg ga det nye muligheter: jeg er blind, og selv om ikke GPSen løste alle problemer med å finne fram var det god hjelp. Hovedproblemet var at kartene kun inneholdt bilveier. Sånn er det i hovedsak fremdeles, men det skjer mye spennende innen kart også for fotgjengere. Snart kan vi derfor håpe på enda bedre hjelp fra teknologien.

Kartene er bedre enn da jeg fikk min første GPS. I tillegg er posisjoneringsteknologien innebygget i telefonen. Det er enklere og mer brukervennlig, selvsagt, og i tillegg finnes det en hel del andre apper som gjør det litt enklere å forflytte seg for sterkt synshemmede.

Nedenfor har jeg samlet apper og tips det kan være nyttig å kjenne til som synshemmet på tur. Med tur mener jeg alt fra jobbreiser til friluftsliv i skog og mark. Tanken er å holde siden oppdatert, så tips meg gjerne om ting som bør legges til, feil, viktige endringer og så videre. Det har ikke vært et mål å nevne alle apper, men si i fra dersom du bruker en app du er veldig fornøyd med og som du ikke finner her.

Du trenger selvsagt ikke laste ned og bruke alle appene. Vurder hva som er nyttig for deg. Jeg har ikke skrevet massevis av detaljer om hver app. Grunnen er at apper oppdateres kontinuerlig, og det hadde vært veldig tidkrevende å holde dette oppdatert.

GPS

Vær klar over begrensningene

Flere teknologier og posisjoneringstjenester kan kombineres for å bestemme posisjonen din. Likevel kan posisjonen være ganske unøyaktig. Noen ganger er feilmarginen 5 m, men bygninger med mer kan føre til at unøyaktigheten blir mye større. GPS er derfor ikke en erstatning for hverken hvit stokk, førerhund eller andre mobilitetshjelpemidler. I tillegg kan det være begrensninger og feil i kartet. Derfor bør du helst ha litt kunnskap om ruten du skal gå. Fortsatt bruker GPS-appene bilkart (i alle fall i Norge).

GPS fungerer utendørs. Innendørs navigeringshjelp, for eksempel i kjøpesentre eller togstasjoner er fortsatt mest aktuelt som prøveprosjekter med egne apper. Dette tas ikke opp foreløpig på denne siden.

Selv om kombinerte teknologier kan benyttes for posisjonering brukes GPS i dette notatet for å unngå alt for mange tekniske spissfindigheter. Aller først litt om kompass: det kan også være nyttig!

Kompass

Kompasset på smarttelefoner kan brukes for å finne himmelretningene, og det kan være nyttig for eksempel hvis en GPS-apper ber deg gå nordover på en vei. Kompasset kan også være nyttig hvis du går tur i skog og mark.
Appen Kompass er installert på iOS-dingser. På Android må du kanskje laste ned en app fra Google Play. Jeg vet ikke hvilke apper som fungerer bra med Talkback (send meg gjerne et tips om kompass og TalkBack).

GPS-apper

Google Maps og Apple Kart er gratis og fungerer i hele verden. Appene kan brukes for å guide deg til et bestemmelsessted, men også for å få anmeldelser av restauranter, butikker og så videre. Dette er nyttige apper for synshemmede.

Det finnes også GPS-apper som er laget spesielt for blinde og svaksynte og de har litt andre bruksområder:

  • Lett å sjekke hvor du er
  • Forteller deg hva du går forbi, hvilke veier du kommer til, …
  • Du kan sette punkter du seinere kan navigere til
  • …

Flere av GPS-appene for synshemmede bruker standard-apper hvis du skal guides til et bestemmelsessted.

Google Maps

Google Maps er den mest brukte GPS-appen i verden. I tillegg til å guide deg til et bestemmelsessted finner du mye informasjon om restauranter, butikker, severdigheter og så videre.

Appikon for Google Maps

Last ned:

  • Google Maps for iOS
  • Google Maps for Android

Apple Maps

Dette er Apples alternativ til Google Maps, og funksjonaliteten er veldig sammenliknbar. Kartet er tilgjengelig for iPhone, iPad og Watch. Eplekart er antakelig alt installert hvis du har en Apple-enhet, men kan lastes ned hvis du har slettet appen.

Appikon Apple Maps

Last ned:

  • Apple Map for iOS

BlindSquare (iOS)

Blindsquare er en av de mest brukte GPS-appene for synshemmede i Norge. BlindSquare finnes bare for iOS. Bruker du Android er for eksempel Lasarillo et alternativ.

Mens du går forteller BlindSquare hva som er i nærheten, hvilken vei du er på og kryssende veier.Det finnes valg for hvor lang søkeradiusen skal være, og dette avgjør hvor mye som leses opp. Du kan selv bestemme hva slags informasjon som skal tas med. Det finnes også en funksjon for «å se deg rundt», der du kan peke i ulike retninger med mobilen.

Du kan sette egne punkter, og seinere få beskjed når du er på punktet (eller spore et punkt for å se hvor langt unna det er). Hvis du vil bli guidet til en adresse/interessepunkt brukes Google Maps eller andre navigeringsapper i kombinasjon med Blindsquare.

Nedenfor kan du høre en demo av hvordan jeg fant fram til Brødbakerne på Gjelleråsen, og hvordan jeg satt et punkt for å finne overgangen i Trondheimsveien:

Nettleseren din støtter ikke avspilling av lyd.

Appikon BlindSquare

Last ned:

  • BlindSquare for iOS

Lazarillo (Android, iOS)

Lazarillo er gratis og finnes både for iOS og Android. Alle viktige funksjoner finnes: beskrivelse av det du går forbi, guiding til en adresse, sette egne favoritter (adresse eller GPS-posisjon) og spørre om hvor du er.

Nedenfor er det en Lazarillo-demo. Litt feil sampling gjør at stemmen min blir litt dyp/treg, men det er hørbart. Appen er bedre oversatt til norsk enn da jeg laget demoen:

Nettleseren dinstøtter ikke avspilling av lyd.

Appikon Lazarillo

Last ned:

  • Lazarillo for iOS
  • Lazarillo for Android

Microsoft SoundScape

Det mest spesielle med Microsoft Soundscape er at 3D-lyd brukes for å fortelle deg hvor ulike ting er. Dette fungerer bare med headset, og så langt kun med Bose Frames og Apple Airpods (Pro og Max).

Så langt jeg kjenner til er Soundscape kun tilgjengelig for iOS (det finnes Android-installasjoner, men det er usikkert hvor trygge de er). Appen kan heller ikke lastes ned fra norsk App Store. Du må lage en konto feks. i USA, og så bruke den for å laste ned. I SoundScape kan du velge mellom mange språk, inkludert dansk og svensk, men ikke norsk.

Appen gir deg mulighet til å lage ruter.  GPSer laget spesielt for blinde, har ofte en funksjon for å ta opp ruter. Rutene kan så brukes for å få hjelp fra GPSen når du vil gå den samme ruten seinere. Apper har ikke hatt denne muligheten, men Microsoft SoundScape har fått en litt liknende funksjon. Dette er helt nytt (2022), og det er grunn til å håpe at rute-funksjonen blir forbedret. En rute kan lages mens du går, eller den kan settes sammen av posisjoner du har lagret tidligere. Når du skal gå en rute guides du fra punkt til punkt, og lydsignaler og avstand forteller deg hvor langt det er til neste punkt. Rutene kan bestå av punkter på veier eller i terrenget.

Etter vår mening er det altfor mye lyd, og for kronglete å lage ruter. Rutene kan heller ikke snus (altså å gjøre start til slutt, og omvendt). Rutene kan nok brukes for å lære en rute, men bortsett fra det mener vi det må en del videreutvikling til før SoundScape-ruter blir veldig nyttige.

Appikon Microsoft Soundscape

Last ned:

  • Microsoft Soundscape for iOS

Headset

Et headset er nesten uunnværlig hvis du skal bruke telefonen i trafikkerte omgivelser eller for eksempel på bussen. Spesielt hvis du bruker GPS som et navigeringshjelpemiddel er det viktig at ikke all omgivelseslyd stenges ute. Prøv derfor headset før det kjøpes og sjekk om det finnes en egen funksjon for å slippe gjennom omgivelseslyd.

Det finnes så ekstremt mange headset på markedet at jeg ikke har kompetanse til å anbefale hva du bør velge. Nedenfor har jeg likevel nevnt de alternativene jeg har vært mest fornøyd med.

AfterShokz Aeropex

Dette headsettet er spesielt, og det er helt suverent til bruk med GPS. Øret er helt åpent fordi lyden sendes via kjevebeinet. Hvis du ikke har prøvd et slikt headset høres dette kanskje veldig rart ut, men det fungerer fint! En bøyle ligger i nakken og over hvert øre (nesten som bøylen på en brille). Lydkildene ligger i forkant av ørene.

Aftershokz Aeropex i sort
Bilde: https://us.aftershokz.com/

AirPods

Apple AirPods fungerer ganske bra, det vil si at: lyden fra telefonen er høy nok samtidig som du hører omgivelseslyden. Selv om dette er et av de desidert mest populære proppene på markedet passer de imidlertid ikke for alle ører.
AirPods Pro har aktiv støydemping, men også en funksjon for å slippe gjennom omgivelseslyd. AirPods Pro passer bedre til ulike ører.

AirPods er aller mest aktuelle dersom du bruker iPhone/Pad. Da kan du blant annet spøøre Siri om ting uten å ta telefonen opp av lomma eller trykke på knapper på headsettet.

Bose Frames

Bose har solbriller med innebygde høyttalere i stengene. Øret er helt åpent. Mer informasjon om Bose Frames finner du her.

Bose frames alto med høyttaler og av/på-knapp på høyre stang.

Ta opp en rute og finn veien tilbake

Appen Clew kan brukes for å ta opp en rute som seinere kan brukes for å finne veien innendørs. Du kan ta opp en rute for å bruke den umiddelbart eller lagre ruter til seinere bruk. Det fungerer forbausende bra! Clew finnes kun for iOS.

Appikon Clew

Last ned:

  • Clew for iOS

Planlegge kollektivreiser og sjekke sanntidsinfo

Det finnes ulike apper for billettkjøp og ruteinformasjon ulike steder i landet. Søk derfor gjerne i app-butikken på busselskapet eller liknende i området du bor. I denne artikkelen har jeg tatt med kun noen av de mest utbredte appene.

EnTur

Målet er at denne appen skal bli en reiseplanlegger, og gi mulighet for kjøp av billetter og å hente sanntidsinfo for hele Norge.

Entur-logo

Last ned:

  • EnTur for iOS
  • EnTur for Android

Ruter reise og Ruter billett

Ruter appen er først og fremst nyttig hvis du bor i eller rett utenfor Oslo. Appen kan brukes for å planlegge reiser og sjekke sanntidsinfo. Du kan kjøpe billetter i Ruter-appen, men fortsatt må du bruke Ruter billett for å få kjøpt enkelte billettyper.

Appikon Ruter

Last ned:

  • Ruter for iOS
  • Ruter for Android
  • RuterBillett for iOS
  • RuterBillett for Android

Vy

I Vy-appen kan du finne reiseforslag fra sted til sted med buss, tog, taxi, T-bane, trikk og båt. Du får kjøpt
billetter fra Vy og andre selskaper og forhåndsbetalt taxiturer.

Appikon Vy

Last ned:

  • Vy for iOS
  • Vy for Android

Nå

Appen Nå kan brukes for å finne sanntidsinfo om tog. Velg stasjoner i nærheten eller søk opp en stasjon. Hvis du går inn på en avgang kan du sjekke hvor stort toget er, om det er inngang for rullestol og hvordan toget ligger ann på ulike stasjoner.

Appikon Nå

Last ned:

  • Nå for iOS
  • Nå for Android

Avinor

Flyavganger og ankomster på norske flyplasser.

Avinor-logo

Last ned:

  • Avinor for iOS
  • Avinor for Android

Flyselskapenes apper

Flyselskapene har egne apper med litt ulik funksjonalitet.

Last ned:

  • SAS for iOS
  • SAS for Android
  • Norwegian for iOS
  • Norwegian for Android
  • Widerøe for iOS
  • Widerøe for Android
  • Flyr for iOS
  • Flyr for Android

Bestille hotell

Appene for å bestille hotell er ikke alltid spesielt universelt utformet. Tar de likevel med, så kan dere eventuelt prøve selv. Mange hotellkjeder har egne apper, men selv har jeg kun brukt appene nedenfor.

Hotels.com

Appen er nok ganske mye bedre hvis du skal finne hoteller i byer enn f.eks. på norske småsteder. Søker du opp Beitostølen får du for eksempel bare ett forslag.

Appikon Hotels.com

Last ned:

  • Hotels.com for iOS
  • Hotels.com for Android

Expedia

Expedia kan brukes for å finne overnattingssteder, flyreiser, pakketurer med mer.

Appikon Expedia

Last ned:

  • Expedia for iOS
  • Expedia for Android

Restauranter, severdigheter, …

Tripadvisor

Google og Apple-kart kan brukes for å finne restauranter og lese anmeldelser. Det finnes også apper som er laget
mer spesielt med tanke på severdigheter og turisme.

Mange byer og steder tilbyr egne apper, så søk gjerne i app-butikken.

Appikon Tripadvisor

Last ned:

  • Tripadvisor for iOS

Taxi

Taxifix

Taxifix er en landsdekkende tjeneste som tilbyr mer enn 3000 biler fordelt over store deler av landet.

Appikon Taxifix

  • Last ned Taxifix for iOS
  • Last ned Taxifix for Android

Svippr

Bestill taxi fra Asker og Bærum Taxi, Nedre Romerike Taxi, TrønderTaxi, 07000 Bergen Taxi, Drammen Taxi,
Taxisentralen i Fredrikstad og Sarpsborg, 07000 Agder Taxi, 07000 Arendal og Grimstad Taxi, 07000 Hardanger
Taxi, 07000 Mandal Taxi, 07000 Osterøy Taxi, 07000 Sandnes Taxi, 07000 Stord Taxi, 07000 Vennesla Taxi, Follo
Taxi, Hammerfest Taxi, Hurum & Røyken Taxi, Hønefoss Taxi, Ski Taxi og Østfold Taxitjenester.

Appikon Svippr

Last ned:

  • Svippr for iOS
  • Svippr for Android

Uber

Appikon Uber

Last ned:

  • Uber for iOS
  • Uber for Android

Yango

Appikon Yango

Last ned:

  • Yango for iOS
  • Yango for Android

Lese tekst, sjekke omgivelser med mer

Cash Reader

Denne appen er kjekk for å kjenne igjen sedler (spesielt på tur i utlandet). Mange funksjoner og godt uvalg av valutaer:

EU: Euro, Britiske pund, Bulgarske lev, Kroatiske Kuna, Tsjekkisk krone, Dansk krone, Ungarsk Forint, Polske zloty, Rumenske leu, Svensk krone

Europa (utenom EU): Bosniske mark, Islandsk krone, Norsk krone, Russisk Ruble, Serbisk dinar, Sveitsisk franc, Tyrkiske Lira, Ukrainske hryvnia, Moldovske lei, Makedonsk Denar, Skotsk pund

Nord-Amerika: Amerikanske dollar, Kanadiske dollar, Meksikanske peso

Sentral-Amerika og Karibien: Costa Ricansk colon, Guatemalske quetzal, Honduriske lempira, Trinidad and Tobago dollar, Dominikanske Peso, Nicaraguansk córdoba

Sør-Amerika: Argentinsk peso, Boliviansk Boliviano, Brasiliansk real, Colombiansk peso, Uruguaiansk peso, Paraguayansk guarani, Peruviansk sol, Chileanske peso, Venezuelansk bolívar

Midtøsten: Bahrainisk Dinar, Israelsk shekel, Iransk rial, Jordansk Dinar, Kuwaitisk Dinar, Libanesisk pund, Omansk rial, Qatarsk riyal, Saudiarabisk riyal, Irakiske Dinar, Syriske Pund, Emiratarabisk dirham, Jemenittisk rial

Asia: Kinesisk yuan, Hong Kong dollar, Indonesisk rupiah, Japansk yen, Malaysisk ringgit, Pakistansk rupee, Filippinsk peso, Singapore dollar, Indisk rupee, Vietnamesisk dong, Thai baht, Sørkoreanske won, Sri Lankiske rupees, Afghanske Afghani, Nepalsk rupi, Taiwansk dollar, Kasakhstansk tenge, Mongolske togrog, Usbekisk sum, Transnistrisk rubel

Oseania: Australsk dollar, New Zealand dollar

Afrika: Egyptisk pund, Ghanesisk Cedi, Kenyansk shilling, Tunisisk Dinar, Marokkansk dirham, Rwandisk Franc, Sørafrikansk Rand, Tanzanianske shilling, Ugandiske shilling, Mauritiske Rupee, Komoriske frank, Liberianske dollar, Sørsudansk pund, Sudansk pund, Algerisk dinar

Appikon Cash Reader

Last ned:

  • Cash Reader for iOS
  • Cash Reader for Android

Microsoft Seeing AI

Appen har mange funksjoner: lese tekst i kamera, scanne dokumenter, gjenkjenne personer, fargegjenkjenner,
lysdeteksjon med mer. Foreløpig finnes Seeing AI kun for iOS.

Appikon Seeing AI

Last ned:

  • Seeing AI for iOS

Supersense

Supersense kan lese opp tekst, scanne dokumenter og gjenkjenne objekter i omgivelsene (biler, mennesker, hunder,
…). Appen er veldig responsiv (rask), og jeg bruker den daglig til å lese opp hvilken buss som kommer.

Appikon Supersense

Last ned:

  • Supersense for iOS
  • Supersense for Android

Envision App

Envision er en app med flere funksjoner for å lese tekst eller tolke kamerabilder. Den finnes både for Android og iOS. Brukergrensesnittet er på engelsk, men den kan lese norske tekster. Det er også mulig å kombinere appen med et par kamera-briller fra samme fabrikant. Med brillene kan du styre appen uten å ta frem telefonen. (Brillene har eget kamera, høyttaler og touch-betjening). Videoen viser hvordan appen kan brukes for å finne en laptop på møterommet.

Les mer om Envision AI

Appikon Envision

Last ned:

  • Envision AI for iOS
  • Envision AI for Android

Hvis du trenger hjelp fra andre

Hvis du roter deg bort, lurer på hvor inngangen til butikken er eller trenger seende hjelp er det selvsagt ofte aller enklest å spørre noen i nærheten. Det går ikke hvis det ikke er noen å spørre, og da kan videotelefoni være nyttig. Du kan ringe noen du kjenner med FaceTime, Messenger, WhatsApp eller en annen app du bruker. Noen, inkludert meg selv, kvier meg for å ringe både kjente og ukjente for å få hjelp, men det har vært fantastisk noen ganger.

Be My Eyes

Appen Be My Eyes kan brukes av synshemmede for å få seende hjelp, og av personer som ser og vil hjelpe til på frivillig basis.

Appikon Be Mye Eyes

Last ned:

  • Be My Eyes for iOS
  • Be My Eyes for Android

Nødhjelp

Hjelp 113 er en app fra Norsk luftambulanse som sender posisjonen din når du foretar et nødanrop. Dette er en nyttig app å ha installert hvis du skal på turer litt utenfor allfarvei. For synshemmede er den uansett ekstra nyttig fordi det ikke alltid er så enkelt å forklare helt nøyaktig hvor du er.

Logo Hjelp 113

Last ned:

  • Hjelp 113 for iOS
  • Hjelp 113 for Android

God tur!

Del dette:

  • Facebook
  • Twitter

Snarveier

  • Live
  • Ordliste
  • Bidragsytere

Følg oss

  • Smartja på Facebook
  • SmartJa på Twitter
  • SmartJa på YouTube

Kontakt oss

E-post: smartja@smartja.no
Telefon: 45 1234 55

Drevet av WordPress