Denne siden er ikke ferdig. Den er publisert kun for å få tilbakemeldinger under skriveprosessen. Beklager hvis du har funnet siden ved en tilfeldighet.
Sist oppdatert: 1.7.20
Skrevet av: Morten Tollefsen, 90899305, smartja@smartja.no
Nedenfor har jeg samlet apper og tips det kan være nyttig å kjenne til som synshemmet på tur. Med tur mener jeg alt fra jobbreiser til friluftsliv i skog og mark. Tanken er å holde siden oppdatert, så tips meg gjerne om ting som bør legges til, feil, viktige endringer og så videre. Det har ikke vært et mål å nevne alle apper, så tips gjerne dersom du bruker en app du er veldig fornøyd med.
Du trenger selvsagt ikke laste ned og bruke alle appene. Vurder hva som er nyttig for deg.
GPS er god hjelp, men vær klar over begrensningene
Flere teknologier og posisjoneringstjenester kan kombineres for å bestemme posisjonen din. Likevel kan posisjonen være ganske unøyaktig. Noen ganger er feilmarginen 5 m, men bygninger med mer kan føre til at unøyaktigheten blir mye større. GPS er derfor ikke en erstatning for hverken hvit stokk, førerhund eller andre navigeringshjelpemidler. GPS er et nyttig supplement. Selv om kombinerte teknologier kan benyttes for posisjonering brukes GPS i dette notatet for å unngå alt for mange tekniske spissfindigheter.
GPS fungerer utendørs. Innendørs navigeringshjelp, for eksempel i kjøpesentre eller togstasjoner er fortsatt mest aktuelt som prøveprosjekter med egne apper. Dette tas ikke opp foreløpig på denne siden.
Headset
Et headset er nesten uunnværlig hvis du skal bruke telefonen i trafikkerte omgivelser eller for eksempel på bussen. Spesielt hvis du bruker GPS som et navigeringshjelpemiddel er det imidlertid viktig at ikke all omgivelseslyd stenges ute. Prøv derfor headset før det kjøpes og sjekk om det finnes en egen funksjon for å slippe gjennom omgivelseslyd.
AirPods fungerer ganske bra, det vil si at: lyden fra telefonen er høy nok samtidig som du hører omgiveseslyden. Selv om dette er et av de desidert mest populære proppene på markedet passer de imidlertid ikke for alle ører. AirPods Pro har aktiv støydemping, men også en funksjon for å slippe gjennom omgivelseslyd. AirPods Pro passer nok bedre til ulike ører.
Bose har solbriller med innebygde høyttalere i stengene. Så langt er dette det beste headsetet jeg har prøvd mht. å bruke telefon og høre omgivelsene samtidig. Mer informasjon om Bose Frames finner du her.
Planlegge kollektivreiser og sjekke sanntidsinfo
Det finnes ulike apper for billettkjøp og ruteinformasjon ulike steder i landet. Søk derfor gjerne i app-butikken på busselskapet eller liknende i området du bor. I denne artikkelen har vi kun med noen av de mest utbredte appene.
EnTur
Målet er at denne appen skal bli en reiseplanlegger, og gi mulighet for kjøp av billetter og å hente sanntidsinfo for hele Norge.
Ruter reise og Ruter billett
Vy
Nå
Avinor
Flyavganger og -ankomst på norske flyplasser.
GPS-apper
Google Maps og Apple Kart er gratis og fungerer i hele verden. Appene kan brukes for å guide deg til et bestemmelsessted, men også for å få anmeldelser av restauranter, butikker og så videre. Dette er nyttige apper for synshemmede. Det finnes imidlertid også GPS-apper som er laget spesielt for blinde og svaksynte og de har litt andre bruksområder:
- Lett å sjekke hvor du er
- Forteller deg hva du går forbi, hvilke veier du kommer til, …
- Du kan sette punkter du seinere kan navigere til
- …
Google Maps og Apple Kart beskrives ikke i dette notatet, selv om GPS-appene for synshemmede ofte bruker standard-apper hvis du skal guides til et bestemmelsessted.
BlindSquare (iOS)
Lenker til nedlasting og en demonstrasjon av BlindSquare
Lazarillo (Android, iOS)
Lenker til nedlasting og en demonstrasjon av Lazarillo
Microsoft SoundScape
Ta opp en rute og finn veien tilbake
Hvis du trenger hjelp
Hvis du roter deg bort, lurer på hvor inngangen til butikken er eller trenger seende hjelp er det selvsagt ofte aller enklest å spørre noen i nærheten. Det går ikke hvis det ikke er noen å spørre, og da kan videotelefoni være nyttig. Du kan ringe noen du kjenner med FaceTime, Messenger, WhatsApp eller en annen app du bruker. Noen, inkludert meg selv, kvier meg for å ringe både kjente og ukjente for å få hjelp, men det har vært fantastisk noen ganger.
Appen Be My Eyes kan brukes av synshemmede for å få seende hjelp, og av personer som ser og vil hjelpe til på frivillig basis.
Lenker til nedlasting og en demonstrasjon av Be My eyes
Nødhjelp
Hjelp 113 er en app fra Norsk luftambulanse som sender posisjonen din når du foretar et nødanrop. Dette er en nyttig app å ha installert hvis du skal på turer litt utenfor allfarvei. For synshemmede er den uansett ekstra nyttig fordi det ikke alltid er så enkelt å forklare helt nøyaktig hvor du er.