Måler temperaturforskjellen mellom nesetippen og øyekroken.
Karim Møller og Ruben Baskaran har i sin avhandling som sivilingeniører i programvareteknikk ved Universitetet i Sør-Danmark, utviklet en prototype av en app som basert på termiske bilder kan beregne temperaturforskjellen mellom pasientens nesetipp og øyekrok.
Termiske kameraer har så langt primært blitt brukt for å kartlegge isolasjon i bygg og i forbindelse med leteaksjoner. Nå kan altså et enkelt bilde avsløre om pasienter kan være alvorlig syke.
Så langt er teknologien prøvd ut i to relativt små undersøkelser, men resultatene er veldig lovende. Appen som brukes på en smarttelefon er optimalisert for å gjenkjenne nesetippen og øyekroken. Det er temperaturforskjellen mellom disse punktene som måles og sier noe om personens tilstand. Ofte blir nesetippen kald ved alvorlig sykdom, og ved hjelp av termiske kameraer kan legene oppdage sykdom som ikke hadde blitt avslørt med tradisjonelle undersøkelser.
Teknologien kan godt vise seg å være effektiv også for å måle temperaturen for “gud og hvermann”. For meg som er blind hadde det eksempelvis vært helt suverent og kun ta et bilde for å sjekke feberen. Det finnes riktignok talende termometre, men ingen tvil om at jeg hadde foretrukket å bruke mobilen! Ellers er liknende teknologi alt brukt for å avsløre om personer kan ha koronaviruset (altså ha feber).
Relaterte saker
Falske SMSer og eposter fra helsenorge.no
Ikke la deg lure!
Les artikkeleniPhone 12 kan deaktivere pacemakere
Vær forsiktig, for andre telefoner kan nok forårsake det samme.
Les artikkelenNy versjon av smittesporingsapp
Bare ett selskap var interessert i oppdraget.
Les artikkelenPropper som måler blodtrykket
Ikke godkjente som medisinsk utstyr, men dette kan være nyttig for mange.
Les artikkelen181 apper fjernes av Apple
Etter vaping-relaterte dødsfall og skader.
Les artikkelen