Det er ikke sikkert at du trenger alle disse appene, men her har du noen tips før turen. Last ned og prøv det du tror at du kan få behov for.
Nedenfor har jeg satt opp en del apper jeg synes er nyttige. I gjennomgangen har jeg tenkt mest på utenlandsreiser, men mange av appene kan selvsagt også brukes i Norge. Dersom det ikke står noe annet finnes appene for både iOS og Android, og det skal være greit å finne de i Google butikk eller App Store.
Reisedokumenter i skyen
Hvis uhellet er ute, for eksempel hvis veska eller kofferten blir borte, er det veldig nyttig å ha en digital kopi av reisedokumentene: pass, hotellreservasjoner, flybilletter og så videre. Disse dokumentene kan lagres på telefonen, men tenk om den også blir borte? Da er det gull å ha lagret alt på en skylagringstjeneste som Dropbox eller Google Disk.
Ta gjerne bilde av alle kolli og lagre sammen med reisedokumentene.
De fleste skylagringstjenestene har noen gigabyte gratis lagringsplass. Trenger du å lagre mer er det abonnementsordninger.
Bestille hotell
Den mest kjente appen for å bestille hoteller er sannsynligvis Hotels.com. Det finnes imidlertid også andre apper, og vil du sjekke hvor du får mest for pengene eller få best mulig oversikt kan du også prøve Expedia.
Transport
På samme måte som vi i Oslo har Ruter reise finnes det lokale apper så og si over alt for kollektivtransport. Enkle Google-søk er ofte nok for å finne ut hvilke apper som kan brukes. Det finnes også apper som fungerer mange steder som for eksempel Moovit. Skal du på interrail er The Rail Planner et must!
Taxi-apper finnes det også over alt. Uber er et alternativ som fungerer i veldig mange land. I Asia er det en liknende app som heter Grab.
Språk
Hvis du skal til et land der du ikke forstår språket kan Google Oversetter være et fantastisk hjelpemiddel. Appen har ulike funksjoner som: oversette mellom to språk som snakkes, ta bilde av tekst og oversette, skriv inn tekst med mer. Språk kan lastes ned og det er smart hvis du skal til steder der mobildata koster flesk. Et alternativ er Microsoft Translator. Begge appene er gratis.
Det finnes også ordbøker for mobil, men i praktisk bruk på reise synes jeg oversetterne fungerer vel så bra!
Valuta
Det enkleste er å spørre Siri eller Google Assistenten? “Hvor mye koster 1000 dollar”, “Hvor mye er 7388 japanske yen”, … Men det finnes selvsagt også apper for å regne om, og for alt jeg vet er disse appene mer nøyaktige (bedre oppdatert). Mitt behov er godt dekket opp med assistentene. Vil du ikke prate eller vil du ha et alternativ kan du laste ned for eksempel XE Currency.
Finne fram
Selv har jeg vært veldig glad i Navigon-appen som har offline kart. Utviklingen av Navigon er avsluttet, og det er derfor ikke spesielt aktuelt å kjøpe appen. Hvorfor videreutvikles ikke Navigon? Selvsagt fordi Google Maps er så bra at få vil bruke penger på en GPS-app. Google Maps har modus for både kjøretøy, sykkel og fotgjenger. Du får også informasjon om kollektivtrafikk. Offline-kart kan lastes ned hvis du vil spare mobildata.
Appen AroundMe kan også være kjekk å ha. Den kan brukes for å finne ulike ting (minibanker, bensinstasjoner, appotek, restauranter, …) i nærheten.
Det finnes GPS-apper med spesielle bruksområder. For eksempel er BlindSquare og Microsoft Soundscape laget spesielt for blinde og svaksynte.
Restauranter med mer
Jeg har hatt mye glede av appen TripAdvisor. Omtaler av restauranter etc. gir ofte et veldig godt bilde av hva du kan forvente deg. Et alternativ mange mener er vel så bra med hensyn til spisesteder er Foursquare. Begge disse appene kan brukes for å finne mye mer enn restauranter!
Det finnes også en drøss med apper og reisehåndbøker (Lonely planet etc) så prøv å søke i app-butikkene på navnet på landet eller stedet du skal til. I Oslo har vi Visit Oslo, og tilsvarende apper for andre steder finnes det utrolig mange av!
Ring hjem
Det finnes etter hvert en hel drøss med apper som kan brukes til gratis prating (så lenge du er koblet til et WiFi-nettverk). Skype, Facebook Messenger, WhatsApp Messenger, Appear.in (videosamtaler), FaceTime og så videre. Sannsynligvis bruker du en av disse appene allerede. Hvis ikke kan du kanskje starte med Skype der du også kan kjøpe muligheten for å ringe vanlige telefoner – ofte veldig mye billigere enn å bruke de vanlige teleselskapene.