Tre hovedpunkter skal være viktigst nasjonal sikkerhet, sensur av politiske meninger og hvordan persondata lagres.
Jeg har ikke kompetanse til å vite hvor skumle kinesiske myndigheter er! Men, all skepsis i pressen, det vi hører om overvåking av innbyggere og så videre skremmer meg jo!
Takk til NRK som skriver mange nyttige teknologi-nyheter. Mye av det du kan lese nedenfor er fra NRK-artikkelen, så les gjerne den også. Der finner du for eksempel grafer med nedlastinger av TikTok.
TikTok er lastet ned over 1,5 milliarder ganger og det sosiale mediet er populært både i Kina og vesten. Det britiske datatilsynet og amerikanske politikere er skeptiske. Det er kanskje ikke så rart? Kina er ikke akkurat kjent for å være lite autoritært, og frykten er at myndighetene kan skaffe seg det innsynet de ønsker og bestemme hva som skal tillates i forhold til ytringsfrihet. Blant unge er TikTok like populært som Snapchat, og de største norske profilene har over en million følgere.
Komiteen for utenlandske investeringer i USA (CFIUS) åpnet i november en granskning av Musical.ly-oppkjøpet til én milliard dollar. Komiteen har tidligere krevd at de kinesiske eierne av datingappen Grindr solgte seg ut, og lignende tiltak kan komme på bordet om komiteen mener det er tilstrekkelige farer mot nasjonal sikkerhet. Det lover svært dårlig for en app hvor det tredje største vekstmarkedet er USA.
Det er tre områder amerikanske politikere trekker frem som problematiske:
- Nasjonal sikkerhet
- Sensur av politiske meninger
- Hvordan persondata lagres
TikTok sier at data om personer utenfor Kina ikke lagres i Kina, og at slike data ikke deles med morselskapet ByteDance. Det noen tror er at: Banker myndighetene på døra får de akkurat det de vil.
– Hvis barnet ditt bruker TikTok er det en mulighet for at det kinesiske kommunistpartiet vet hvor de er, hvordan de ser ut, hvordan stemmen høres ut og hva de ser på. Dette er en funksjon TikTok ikke annonserer, sa den republikanske senatoren John Hawley under en datasikkerhetshøring, ifølge DN.
Hva som tillates på TikTok bekymrer også politikerne. Demonstrasjonene i Hongkong i september var for eksempel så godt som fraværende. Det viste seg å skyldes retningslinjene TikTok hadde. Nå sier ByteDance:
ByteDance sier at retningslinjene ble faset ut i mai, og at de nåværende retningslinjene ikke refererer til spesifikke land eller tema.
Men skeptikerne finner fortsatt brudd på ytringsfriheten hvis Kina er målet: Nylig ble for eksempel en tenåringsjente (Feroza Aziz) som la ut sminkevideoer der hun kritiserte Kinas undertrykkelse av uighur-muslimer suspendert fra TikTok. Svaret fra TikTok var at hun skulle ha lagt ut en video med Osama Bin Laden på en annen konto. Sannsynlig? Jeg vet selvsagt ikke!
Datatilsynet følger med på TikTok, men har så langt ingen saker og advarer ikke mot bruk av den kinesisk-eide tjenesten.
Relaterte saker
Huawei utestenges helt
Fra USA.
Les artikkelen16 timers togstans pga. manglende støtte for Flash
Det har ligget i kortene lenge at Flash skulle vekk, og i 2017 sa Adobe at støtten forsvant i 2020.
Les artikkelenHuawei selger Honor
Tvunget på grunn av saksjonene mot selskapet.
Les artikkelenHuawei: fanget mellom to supermakter
Når, hvorfor og hvem vinner?
Les artikkelenVil ha tilbake finansdirektøren sin
Huawei saksøker USA.
Les artikkelen