10 gode råd før du reiser på ferie.
Mobilvettreglene endrer seg litt fra år til år. Dette året blir de selvsagt litt ekstra Corona-preget!
Vurder nøye om du skal dra på påskeferie til hytter, fjellstuer eller hoteller i grisgrendte strøk. I verste fall er det ikke mobildekning der, og da er det kun en ting å gjøre: reise hjem. Det kan jo også være like greit å ikke dra noe sted – lat som du er veldig ivrig etter å være med på smitte-dugnaden og derfor ofrer deg og blir hjemme dette året.
Finner du et reisemål med god dekning er det fortsatt mye å tenke på, så les mobilvettreglene for påsken nedenfor.
- Sjekk mobildekningen dit du skal
- Spør kjentfolk om hvordan dekningen er, ikke minst om det er 5G (til nød ekstremt god 4g-dekning). Mobiloperatørenes dekningskart er ikke alltid 100% pålitelige. Ikke reis til steder der du kanskje risikerer dårlig eller ingen dekning. I så fall er påsken ødelagt, dvs. du må selvsagt snu i døra og dra hjem.
- Ikke glem mobilen hjemme
- Ja, i stresset med å pakke og planlegge kan det skje! Legg derfor minst en, helst to, reservemobiler i bagasjen før du pakker noe annet. Gamle utgåtte mobiler duger ikke, for skulle du glemme hovedmobilen eller dersom den går i stykker må du jo ty til reserve-mobilen. Den må ha bra selfie-kamera etc. hvis den skal kunne brukes, så kjøp deg eventuelt en ekstra toppmobil før ferien så du er på den sikre siden.
- Ta med masse lagret strøm (powerbank)
- Det å reise til et feriested uten strøm er selvsagt utenkelig. Men, tenk om strømmen går! Tenk om du skal på tur en hel dag og ta massevis av bilder og ikke minst video! Powerbank er uunværlig på ferie, og ta gjerne med fire fem stykker (helst med kapasitet opp mot 30000 mAh). Skal du på en hytte eller telte uten strøm – reis opp med et agregat før ferien så du sikrer deg nok strøm. Du skal sikkert lade både mobil, nettbrett, droner, headset, høyttalere og mye annet.
- Ha med eget trådløst nett
- Noen steder kan trådløse rutere fra Ice eller andre mobiloperatører fungere best. Ha med minst en slik ruter fra hver av de store leverandørene: Telenor, Ice, Telia, … Sørg også for å ha med de beste antennene du kan få tak i. Det gjelder å sikre seg, og også på bilturen til og fra påskeferie kan det være områder med dårlig dekning. Det er krise, så noen ekstra mobildata-rutere kan være en svært god investering.
- Kjøp mye mobildata, helst “fri data”
- Når du skal sende videoer og se på strømmetjenester går det mye mobildata, og i påsken er det jo viktigere enn noen gang å kringkaste hvor fantastisk du har det. Oppgrader abonnementet ditt så du har så mye mobildata som mulig: helst helt ubegrenset med data! I Corona-tiden skal du jo ikke besøke andre heller, så det blir nok sabla mye film og spilling denne påsken.
- Ut på tur
- Ikke føl at du må ut på tur! Du kan alltids fikse noen fantastiske selfier og få flotte bilder fra andre uten å måtte risikere å havne i områder uten mobildekning. Hold deg ved solveggen hvis du er i tvil. Det er ganske lett å fikse litt på bilder slik at du er med, selv om du ikke var der.
- Post minst tre bilder på Instagram og Facebook pr. dag, og send haugevis med Snap’er
- Ekstremt viktig! Snap, publiser på Facebook og legg bilder på Instagram for å vise hvor fantastisk ferien er! Du kan godt forberede noen super-bilder før ferien også, de fleste oppdager ikke at bilder brukes om igjen. Det er mye viktigere å vise hvor strålende alt er enn at bildene er helt ekte. Har du noen bekjente det er ekstra viktig å nå kan du med fordel også sende noen PMer!
- Abonner på massevis av strømmetjenester
- Hvis du ikke alt abonnerer på Netflix og alle andre store strømmetjenester så sørg for at det er på plass før ferien. Det å være på fjellet eller ved skjøen i påsken kan bli ufattelig kjedelig, ikke minst hvis været er dårlig. Ikke skal vi besøke andre for tiden heller. Da bør du ha mye innhold å velge i! Selv om du sitter i solveggen og tar et glass med noe godt er det bra å ha noe å titte på! Naturen har du sett når du har kastet ett blikk rundt deg, og da er ikke det noe mer å se på! Du kan eventuelt slå i hjel litt tid med ClubHouse mens du spiller, så ta med en spesialhøyttaler for skravling (Jabra Speak 750 eller liknende).
- Det finnes masse apper som kan brukes for å slå ihjel tiden
- Ha apper klare! Gammeldagse spørrebøker, monopol og den slags er rett og slett helt avleggs. Installer noen av de kuleste spillene på nettbrettet eller mobilen, og må du ha Quiz finnes det apper som er mye stiligere enn avleggs spørrebøker.
- Det er ingen skam å snu
- … og viktigst av alt! Blir suget etter fiber og lynrask trådløs dekning for stort er det riktig å pakke kofferten og reise hjem.