Til og med uten å se!
Koding er en del av det barn skal innom på skolen. For de yngste skjer det gjerne ved at blokker settes sammen. For sterkt synshemmede kan det være vanskelig: både fordi programvaren som brukes ikke er universelt utformet og fordi hjelpeteknologien som viser tekst som punktskrift eller leser opp tekst med tale ikke er særlig godt egnet for å vise blokkene og sammenhengene mellom blokker.
Code Jumper er utviklet av Microsoft, og er en av løsningene vi ser på i prosjektet Koding for alle. Code Jumper kan være en morsom og pedagogisk riktig måte å lære barn som har nedsatt syn koding. Løsningen er tiltenkt barn mellom 7 og 11 år.
Fysiske blokker (pod’er) settes sammen til et program. Pod’ene knyttes til en hub (hjerne). Hub’en er trådløst knyttet til en PC og etter hvert kan du også sjekke hva slags kode de ulike pod’ene genererer. Det finnes ulike typer pod’er:
- Lyd
- Pause
- Betingelser og avslutning av betingelser
- Løkker
Lydsett kan brukes for å lage spennende programmer. Det følger med mange når du laster ned Code Jumper appen, og du kan lage de selv.
Endelig har jeg funnet noe jeg faktisk tror barn synes er gøy. Det er utvilsomt også lærerikt og tilsvarer helt nøyaktig det samme som andre barn gjør visuelt. Blir gøy å teste med barna.
Her viser jeg Code Jumper og hvordan du kan lage et enkelt lydfyr:
Jeg har laget, og fortsetter å lage, oppgaver som kan utføres med Code Jumper. Men, barn kan selvsagt være kreative og finne på helt egne ting: det er minst like viktig! Jeg har også startet med å finne løsninger for de som er litt eldre (eksempelvis iOS-snarveier og programmeringsspråket Quorum).