AI-screening ga færre falske positiver og falske negativer enn mennesker.
Teksten er oversatt med Google Translate (jeg har bare rettet opp litt).
DeepMind, et britisk kunstig intelligensfirma som ble kjøpt av Google i 2014, har fokusert på brystkreftdeteksjon. Selv om brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner, er deteksjon vanskelig på grunn av høy frekvens av falske positiver (når et mammogram vurderes som unormalt selv om det ikke er kreft). Det forårsaker angst og kan føre til unødvendige medisinske inngrep. DeepMind hadde utviklet en AI-modell som kan identifisere brystkreft fra scanninger med færre falske positiver eller falske negativer (når kreft er til stede, men ikke oppdages) enn eksperter.
Selskapet trente sin AI ved å bruke anonymiserte data fra pasienter i både USA og Storbritannia, og viste at falske positiver kunne reduseres med 5,7 prosent og falske negativer med 9,4 prosent i USA. Interessant nok ble en mindre reduksjon på henholdsvis 1,2 prosent og 2,7 prosent sett i Storbritannia, noe som tyder på at det nåværende amerikanske deteksjonssystemet har lavere nøyaktighet enn det nåværende britiske systemet.
I motsetning til de menneskelige ekspertene, som brukte pasienthistorie og tidligere mammogrammer for å gjøre sine vurderinger, hadde AI bare tilgang til den nyeste mammografien til hver pasient. Til tross for dette var det i stand til å ta beslutninger med større nøyaktighet enn ekspertene, og modellen kunne generaliseres til forskjellige populasjoner – for eksempel kvinner i USA sammenlignet med kvinner i Storbritannia.
Utviklerne av AI understreker at dette er forskning i tidlig fase og at flere studier og samarbeid med helsepersonell vil være nødvendig før systemet er klart for utbredt bruk.
DeepMind har tidligere blitt brukt til medisinske formål fra å oppdage øyesykdommer til å forutsi nyresykdom, men det har også vært gjenstand for betydelig kontrovers. I 2017 ble det avslørt at Storbritannias National Health System hadde delt data med DeepMind på et “upassende juridisk grunnlag”. Selskapet mottok 1,6 millioner pasientjournaler uten direkte samtykke fra pasientene. Dette brøt personvernlovene. NHS valgte å fortsette og samarbeide med DeepMind men å anonymisere data i fremtiden.
I 2018 ble DeepMind innlemmet i Google Health-initiativet, og personvern-bekymringene ble ikke redusert da Google oppløste gjennomgangsstyret som skulle overvåke selskapets forhold til NHS. Medisinsk AI som DeepMind kan utvilsomt brukes til mye bra, men det ser ut til å være for dårlig kontroll med personvern og pasientdata.
Relaterte saker
Samsung beklager til arbeidere som har fått kreft
Hwang Sang-gi nektet å inngå et forlik da datteren, som jobbet på et Samsung-anlegg, døde av kreft i 2007.
Les artikkelen