Batterier tappes kjapt i kulda, men kan det hjelpe med en termopose?
Tek.no har testet.
I motsetning til poser av plast, som i hovedsak er ment å beskytte mobilene mot fuktighet, skal vinterløsningene i større grad beskytte mot kulde.
Det finnes mange varianter av vinterposer, og mange kan strikke eller lage sin egen.
Tek.no testet et produkt fra eyePOC (Thermopose til mobil). Ikke en trykkleif, produktnavnet skrives med “h”. Posen er i nylon fyllt med andedun, og du kan velge mellom flere farger. Posen lukkes med en strikksnøring. Det er også en karabinkrok hvis du vil henge den opp.
I tillegg til termoposen ble en polvott og en tynn brillepose testet. Mobilen ble lagt i beskyttelsen, puttet i fryseren og så fulgte Tek.no temperaturutviklingen. For å ta brilleposen først:
Av resultatene våre kan
vi se at en tynn brillepose på ingen måte holder mål i kulda, der gikk vi fra romtemperatur til frysepunktet på bare 17 minutter, og etter 80 minutter nådde vi tjue blå, som altså var temperaturen i resten av fryseren.
Ute kan det være både vind og fukt som gjør beskyttelse for mobilen enda mer aktuell. Hvis telefonen ikke ligger i en lomme eller andre steder som tilfører varme nås selvsagt omgivelsestemperaturen til slutt også med beskyttelse, men det kan altså ta kortere eller lengre tid. Så, hva med termoposen og votten:
For de to andre alternativene, altså termoposen og polvotten, tar det omtrent 40 minutter å nå null grader i vår fryser – altså sørger isoleringen for at mobiltelefonen holder plusstemperaturen over dobbelt så lenge som en tynn pose.
I vårt tilfelle tok det 160 minutter før vi havnet på tjue minus, som er dobbelt så lang tid som det tok med mobilen i den tynne brilleposen.
Konklusjon:
Kulde påvirker mobiltelefonen på flere måter. Typisk blir batteriet svekket, og en del LCD-skjermer kan også få problemer når kvikksølvet synker langt ned. Foruten dette kommer problemet med kondensering, som både kan oppstå når mobilen fiskes fram i svært kalde omgivelser og når den brått kommer inn i varmen igjen.
Hos mobiltelefoner som tar kvelden er nemlig påstått fuktskade en klassiker. Mange modeller er nå vann- og støvtette, men gjennom kondensering kan det fremdeles dannes vann på innsiden ved store og plutselige temperaturforandringer.
Å beskytte mobilen mot dette er altså en smart ting, og en termopose av typen vi har testet kan utvilsomt gjøre den jobben helt fint.
Men nå er det jo slik at vi ofte går med klær på om vinteren, og disse klærne har gjerne lommer. Så hvorfor ikke ganske enkelt ha mobilen i bukse- eller jakkelomma? Da vil det trolig lekke ut kroppsvarme til den også, slik at den vil holde en litt høyere temperatur enn omgivelsene.
Å bruke en isolerende pose til mobilen kan likevel være et poeng dersom du av en eller annen grunn ikke kan ha den på deg, eller du har veldig kalde lommer. Mobilen vil riktignok ikke holde seg varm i all evighet, men den vil holde lunken langt bedre enn om den ikke hadde noen form for beskyttelse.
Det trenger dog ikke være en dedikert termopose til flere hundre kroner. En tjukk sokk, en gammel vott eller et annet plagg med god isolasjonsevne kan fungere like bra.
Relaterte saker
Beholde telefonapparatet når kobbernettet forsvinner
Kobberkablene som i lang tid er brukt til telefoni (og bredbånd) er gamle og sårbare for feil. Telenor har derfor besluttet å bytte de ut med nyere teknologi. Men hva med den gamle fast- eller trådløse telefonen? Noen av oss synes det er vanskelig å lære seg å betjene et nytt apparat. Kan den gamle
Les artikkelenSony WF-1000XM4
Propper i toppklassen.
Les artikkelenIkke lossless for AirPod Max
Merkelig.
Les artikkelenTest: Meater+ steketermometer
Begge tomlene opp fra meg!
Les artikkelenAirTags: flere detaljer
Endelig har Apples sporingsbrikker kommet.
Les artikkelen