Google om ny algoritme.
Google har nå startet utrullingen av en algoritmeendring som skal gjøre søkefunksjonaliteten smartere. Selskapet har tatt i bruk et AI-system de kaller BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers). Systemet, som er utviklet av Googles forskningsavdeling, gjør søkemotoren bedre i stand til å forstå muntlig språk og dagligtale.
Takket være BERT kan Google på en bedre måte forstå selve konteksten i en frase, noe som gjør at søkeresultatene også blir mer nøyaktige. Ifølge Google vil endringen påvirke så mye som 1 av 10 Google-søk.
Der Google tidligere bare prosesserte søkeordene som om det var en bag fylt med ord, kan det nye systemet i større grad forstå nøyaktig hva brukeren er ute etter å få svar på fordi den også tar i betraktning ord som før ble ansett som mindre viktig. Ord som «fra», «til», «på» osv kan nå tillegges betydning for resultatet.
Det skal legges mer vekt på enkelte ord. Google gir noen eksempler. Et av disse er «can you get medicine for someone pharmacy». Med en slik søkefrase antas det at du er ute etter informasjon om du kan hente medisin på vegne av andre. Tidligere hadde ikke Google forstått dette og behandlet søket som frittstående ord.
Googles AI-visepresident, Jeff Dean, forklarer at BERT lærer seg språk på egen hånd ved å spille et slags spill. Google har trent AI-systemet ved å mate det med tekst der 10-15 prosent av tilfeldige ord er slettet. Deretter tvinges AI-en til å gjette hvilke ord som mangler. På denne måten lærer AI-en seg at enkelte ord har stor betydning for meningen bak et spørsmål.
BERT er langt fra perfekt. Det vil si at det fortsatt er mye arbeid knyttet til språkforståelse, men Google jobber altså videre med dette. Foreløpig kun på engelsk, men andre språk vil forhåpentligvis komme etter.
Relaterte saker
Brave search
Nå kan alle teste.
Les artikkelenBrave kommer med søkemotor
Brave er en personvernfokusert nettleser.
Les artikkelenSkal Apple bruke egen søketjeneste
Noe tyder på det!
Les artikkelenGoogle søketips
Lær deg å søke litt smartere!
Les artikkelenDisse søkemotorene kan du velge som standard på Android
Forskjellig fra land til land.
Les artikkelen