Med deltakere som bruker ulike operativsystemer.
Video eller bare tale kan være flott til både private gruppesamtaler og møter. Her har du noen alternativer som kan brukes på tvers av ulike operativsystemer og litt om fordeler og ulemper med hver løsning.
Det skjer veldig store endringer med videokonferanse-tjenester for tiden. Flott hvis du gir beskjed dersom du finner feil eller vet om informasjon som burde ha vært med!
Telegram Messenger og Signal
Oppdatert: 15.2.21
Disse appene brukes ikke veldig mye i Norge, men er kjent for å ha god sikkerhet.
Telegram:
Operativsystemer: iOS, Android, Windows, Mac, Linux
Språk (i programmet): engelsk
Signal:
Operativsystemer: iOS, Android, Windows, Mac, Linux
Språk (i programmet): norsk
Zoom
Oppdatert: 15.2.21
Operativsystemer: web, Mac, Windows, Linux, iOS, Android, telefon
Språk (i programmet): engelsk
Zoom er en etablert løsning for videokonferanser. I tillegg til smarttelefon og datamaskin kan deltakere ringe inn med telefon. Du kan sende ut lenke til møter og sette opp møtene på veldig mange måter (passord, venterom, alle som har lenken kommer rett inn og så videre). Zoom egner seg godt til både privat og profesjonelt bruk, og er den beste løsningen for videomøter jeg har brukt. Programmet ser muligens litt sirompa ut, men det funker! Opp til 100 deltakere. Vil du arrangere møter som varer i mer enn 40 minutter trenger du en lisens, og det koster drøyt 150 kroner pr. måned. Korte møter og møter med to deltakere er gratis. Ende-til-ende kryptering er bare tilgjengelig for betalende kunder.
WhereBy
Operativsystemer: web, iOS
Språk (i programmet): norsk, men en del engelsk som ikke er oversatt
En veldig enkel og grei løsning for opp til 12 deltakere (opp til 4 er gratis). WhereBy har noe av den samme funksjonaliteten som finnes i eksempelvis Zoom: Chat, reaksjoner, Skjermdeling, … Du kan sende lenke til møtet, men ikke ringe inn. Dette er ellers alternativet som er minst universelt utformet av løsningene som omtales i dette innlegget.
Google Duo
Oppdatert: 18.9.20
Operativsystemer: web, Android, iOS
Språk (i programmet): norsk
Google Duo er ekstra fin hvis du vil delta ved hjelp av for eksempel Nest eller Home. Opp til 32 deltakere. Duo er gratis og du kan sende lenke for å bli med i en samtale.
Skype
Operativsystemer: web, Mac, Windows, Linux, iOS, Android, Alexa, Xbox, telefon
Språk (i programmet): norsk
Skype kom alt i 2003 og ble raskt populært. På 2010-tallet er Skype den sjette mest nedlastede appen (etter Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp, Instagram og Snapchat). Det virker imidlertid som om Skype nå brukes relativt lite til kommunikasjon blant folk flest i Norge. 10 kan delta samtidig i videosamtaler. Du kan sende lenker til møter, og deltakerne trenger ikke å ha en Microsoft-konto for å være med.
Facebook Messenger
Oppdatert: 6.6.20
Operativsystemer: web, iOS, Android, Windows, Mac
Språk (i programmet): norsk
Messenger er gratis og håndterer gruppesamtaler med opp til 50 deltakere.
Deltakere må ikke ha en Facebook-konto, og du kan invitere deltakere med en lenke. Facebook har lansert “Rooms”, så det er enkelt å samle for eksempel en Facebook-gruppe til et videomøte.
Microsoft Teams
Oppdatert: 15.2.21
Operativsystemer: web, Mac, Windows, iOS, Android, telefon
Språk (i programmet): norsk
Teams er mest aktuelt for de som bruker Microsoft 365 (deltakerne trenger ikke abonnement for å være med på møter). Du kan invitere til møter med lenke og det er også mulig å delta ved å ringe inn. Opp til 250 deltakere. Microsoft har annonsert at Teams også vil bli tilgjengelig i privat-abbonnementene av Microsoft Office. Teams er oppdatert ganske mye i det siste og har blant annet fått en funksjon for håndsopprekking.
Mer informasjon om Microsoft Teams
Google Meet
Operativsystemer: Web, Android, iOS, telefon
Maksimalt antall deltakere: 100 (videosamtale)
Google Meet er nå gratis. Det står litt forskjellig ulike steder mht. maksimalt antall deltakere. Google har annonsert at det skal legges inn en grense på en time for gratis-møter, men så langt har ikke dette skjedd (muligens kommer tidsbegrensningen i september).
Deltakere må ha en Google-konto. Løsningen har alt som forventes av en videokonferanseløsning: skjermdeling, chat etc. Møter kan planlegges i Google Kalender, og det er mulig å ringe inn med telefon. Automatisk teksting for hørselshemmede finnes foreløpig bare for engelsk.
Først publisert 28.2.20