Hasardiøst å se på mobilen mens du går!
Mesteparten av denne artikkelen er oversatt med Google translate, men jeg har rettet opp litt. Den forskningen som presenteres er kanskje ikke veldig overraskende, men bør likevel få oss til å tenke litt på mobilbruken vår.
Ny forskning viser at mens mobiler ble smartere, ble de samtidig farligere for distre mennesker. Før smarttelefonene kom med Twitter, nyhetsvarsler og andre greier som krever vår oppmerksomhet var mobilene mindre farlige for fjeset vårt. I en studie publisert i JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery står det at antall skader har fortsatt å stige. Nakke og hodekirurgen Boris Paskhover ved Rutgers New Jersey Medical School sier at mobiler gikk fra å være telefoner til mobile plattformer. Tidligere distraherte telefonene oss mindre når vi gikk, de falt ikke så ofte ut av hendene våre og traff nesa, for ikke å snakke om hvor distraherte vi er når vi spiller Pokémon Go.
Paskhover hentet data fra 1998 til 2017 om mobiltelefonrelaterte skader i hodet og nakken fra databasen National Electronic Injury Surveillance System (NEISS), som inneholder informasjon om skader behandlet i akuttmottak ved rundt 100 sykehus i USA. Deretter brukte teamet denne informasjonen for å estimere det totale antall mobiltelefonrelaterte skader i landet.
De 100 sykehusene i databasen rapporterte 2501 tilfeller av mobiltelefonrelaterte skader mellom 1998 og 2017, noe forfatterne anslår tilsvarer drøyt 76.000 skader på landsbasis i løpet av den samme tidsperioden. Rundt 40 prosent av skadene var hos personer mellom 13 og 29 år, og den vanligste diagnosen var et dypt kutt.
Mobiltelefonskader faller i en av to kategorier, med omtrent det samme antallet i hver: direkte mekaniske skader (som at noen slipper telefonen på ansiktet eller treffer søsken med en telefon) og skader forbundet med bruk av mobiltelefon, som noen som snubler på fortauet mens de ble distrahert av Instagram. Barn under 13 år hadde langt større sannsynlighet for å få direkte skader – de utgjorde 82 prosent av skadene på den gruppen – mens eldre voksne over 50 år hadde større risiko for bruksrelaterte skader.
For Paskhover er bruksrelaterte skader mest bekymringsfulle. De fleste av disse skadene kom mens folk ble distrahert; de kjørte og sendte tekst, eller gikk mens de så på telefonene sine. Nitti av skadene han så på skjedde fordi folk ble distrahert av Pokémon Go.
Å ha en telefon opp i ansiktet er objektivt sett ikke bra, og det er naturlig at leger som Paskhover blir skremt. Men det er også viktig å merke seg at de fleste personskadene ikke var veldig alvorlige. Nesten 95 prosent av menneskene som rapporterte skader ble enten behandlet på akuttmottaket og umiddelbart sendt hjem, eller sendt hjem uten behandling. Og de 76.000 estimerte skadene brytes ned til bare rundt 4000 per år, noe som er under halvparten av antall barn som drar til legevakten med brannskader fra varm suppe hvert år og 0,02 prosent av antallet skadde på trampoliner i 2017 .
Studien inkluderte bare hode- og nakkeskader, men ikke skader på andre kroppsdeler. I tillegg er antall rapporterte skader langt lavere enn det faktiske antallet skader relatert til mobiltelefoner, sier Paskhover. “Jeg tror det er sterkt underrapportert,” sier han. “Hvis noen går nedover gaten og de snubler og faller, vil de ikke si at de var uoppmerksomme og så på telefonen sin. De sier bare at de snublet og falt. ”
Paskhover ser pasienter når de allerede har skader i ansiktet og trenger behandling. Han vil at færre av disse sakene kommer til kontoret sitt. “Hvor ofte ser du folk støte på hverandre mens de går? Det er klart at folk ikke vil lese et magasin mens de går, men de hadde lest en artikkel på telefonen sin, sier han. “Folk krysser Park Avenue i New York City uten å se. De kommer til å bli truffet.”
Relaterte saker
Hvordan er din sjekkeløype?
En interessant podcast og et spennende forskningsprosjekt om mobilbruk. Bør høres!
Les artikkelenNordmenn verst i Norden til å blindt akseptere brukervilkår
Deloite har undersøkt mobilbruk i Norden.
Les artikkelenEn million for å droppe smarttelefonen ett år
Nå har du sjansen.
Les artikkelenNettvett
Dette bør du tenke på når du bruker web og sosiale medier.
Les artikkelenEr du avhengig av mobilen?
Ja, svarer nok mange. Men, vil du prøve å redusere bruken litt, kanskje?
Les artikkelen