SmartJa.no

Teknologi gjort enkelt

  • iOS
  • Android
  • Andre telefoner
  • Microsoft 365
  • Lenker
  • Kurs
  • Om
Publisert 24. juni 202024. juni 2020 av Morten Tollefsen

Hva er 5G?

Mye mer enn forbedret hastighet.

Selv om de aller fleste av oss ikke har en 5G telefon, og heller ikke bor et sted med 5G nett har nok de fleste hørt om 5G. Fra 2020 har flere og flere telefoner 5G-støtte, men ikke alle! Du kan ikke oppdatere en 4G-telefon (som de fleste nå har) til neste generasjons mobilnett.

Nye generasjoner av mobil nettverksteknologi har kommet med ca. 10 års mellomrom:

  • 1G, Analogt NMT (1981)
  • 2G (1992)
  • 3G (2001)
  • 4G (2010)

Høyere hastighet

Det de fleste vil merke når 5G er her er høyere hastighet. Rekkevidden fra senderen er imidlertid ikke så bra som for 4G. Hvordan vil dette slå ut i Norge? Det er jeg faktisk spent på! Jeg har en campingvogn som er plassert kun noen få kilometer fra Oslo sentrum (Malmøya). Der er dekningen så elendig at det er vanskelig å prate i telefonen og mobildata er ikke stort bedre. Du skal heller ikke ha beveget deg mye i skog og mark hvis du ikke har opplevd dårlig elller ingen dekning. Hvor lang tild vil det ta før vi får full 5G dekning: for det må vi vel ha hvis selvkjørende biler og mye av det andre det snakkes om skal fungere?
I optimale tilfeller går det imidlertid raskt, veldig raskt. Se på denne testen som både viser imponerende nedlastinger og utfordringer med dekning:

Mange bruksområder

5G testes nå ut av industri, helsevesen og andre. For det mest revolusjonerende med den nye teknologien er faktisk ikke at hastigheten for mobilnettet på telefonene våre blir bedre. Det er selvsagt også supert.
Lav forsinkelse, høy pålitelighet, ulike krav til nett for ulike bruksområder med mer gir helt nye teknologiske muligheter. Selvkjørende biler er ett slikt område. Massiv bruk av sensorer som snakker sammen vil innebære en haug med nye muligheter. Noen sensorer vil sende mye data hele tiden, andre trenger å fungere lengst mulig på batteri og sender derfor kun data når det er nødvendig.
Noen bruksområder kan også realiseres i en videreutvikling av 4G nettet. Derfor videreutvikles også 4G, og du har kanskje hørt om 4,5G?

5G telefoner

De første telefonene med 5G har kommet. Foreløpig er det imidlertid kun noen få pilotsteder der 5G fungerer. Det er derfor ikke nødvendig å bytte telefon kun for å få 5G: i alle fall ikke for oss som bor steder der teknologien ikke finnes.

Vil du lese mer om spesifikke telefoner, norske pilotsteder osv. kan du sjekke klippstoffsaker om 5g og 5g-telefoner.

Når kommer 5G til Norge

Piloter har alt vært på lufta en stund, for eksempel i Longyearbyen og på Kongsberg. Utbyggingen har nå startet flere steder, men full dekning (hvis det noen gang kommer) er neppe på plass før i 2023. Nettet vil bli gradvis bygget ut, nye piloter blir testet, og jeg håper at nettet bygges ut raskt der jeg bor! For 5G er utrolig spennende!

Fem viktige 5G-egenskaper

Håkon Haugli (Abelia) har skrevet en mer omfattende artikkel om 5g der han trekker fram fem egenskaper ved 5g som er spesielt viktige for å utvikle nye bruksområder:

Skivedelte nettverk
5G muliggjør operasjon av et mer fleksibelt og programmerbart nettverk. Dette blir mulig gjennom bruk av ny teknologi for logiske eller skivedelte nettverk («network slices»). Ulike logiske nettverk vil opprettes på toppen av denne ekstremt fleksible infrastrukturen, og vil levere så forskjellig innretning på nettverket, som bruksområdet krever. Dette betyr i praksis at det vil oppleves som tjenester med svært ulike behov, som helsetjenester, industriområder og soner for autonome kjøretøy, får hvert sitt eget nettverk, innenfor det samme nettet – tilpasset deres behov, og uten at de går på bekostning av hverandre.
Robusthet og kvalitetsgarantier
Denne skivedelingen gjør at man også kan tilby garantert tjenestekvalitet (QoS) til ulike industrier, tjenester og bruksområder – som er særlig viktig for kritiske funksjoner (som helse og nødtjenester, transport og industriproduksjon), og også gjør det tryggere å bli mer digitale. Det sikrer en robusthet i nettet, som gjør at tjenester med nulltoleranse for utfall, feil og forsinkelser, kan ta i bruk nettbaserte tjenester og systemer på en helt ny måte.
Ekstremt lave forsinkelser
5G vil tilby langt lavere forsinkelser i nettet enn tidligere, noen anslår ned til 1 ms. I et 4G-nettverk er forsinkelsen om lag 25 ms. Som nevnt over, vil dette særlig være viktig for selvkjørende biler – som da kan kommunisere for både tryggere og mer effektiv transport, når en bil vet at bilen foran bremser i det den gjør det, er man både sikret mot en potensiell kollisjon, og kan unngå kødannelser ved synkroniserte bevegelser. Også innen helse kan man se for seg lave forsinkelser som essensielt, for eksempel med bruk av fjernstyrt robotkirurgi – som du ikke vil skal ha noen forsinkelser, men ha nær perfekt responstid fra maskin og pasient på ett sykehus, til legen som styrer operasjonen fra et annet sykehus. 5G tilbyr ultra pålitelighet i disse forsinkelsene, uRLLC (ultra Reliable Low Latency Communication), også takket være skivedeling.
Mulighet for massive volumer av ting koblet til nettet
5G-teknologien vil også gjøre det mulig å ha et stort antall ting koblet til nettet, det som kalles massiv maskintype kommunikasjon (mMTC).
Vi ser allerede at de fleste har en smarttelefon, men den store veksten av tilkoblinger er sensorer, maskiner og ting som er koblet til nettet – såkalt tingenes internett eller Internet of Things (IoT). Disse tingene har også svært forskjellige behov: noen vil utveksle bittesmå mengder data og sikre lang batteri-levetid (som en parkeringssensor gravd ned i asfalten), mens andre, som en selvkjørende bil, har rikelig med strøm, men vil overføre store mengder data til skyen. Skal all den teknologien som nå forventes innen det brede IoT-begrepet kunne tas i bruk, må man ha et nett som kan håndtere slike massive volumer av ting på samme nettverk. Det tilbyr 5G, som muliggjør en million tilkoblede ting på samme nettverk, per kvadratkilometer.
Høye hastigheter
Det minst radikalt forskjellige fra 4G til 5G, men likevel bemerkelsesverdige, er utviklingen i hvor stor hastighet i nettet vi vil kunne tilby. Dette er ikke bare nødvendig for å møte den sterke veksten i datatrafikk i nettet som vi allerede ser, der stadig mer innhold krever store datamengder. Et eksempel her er om stadig flere skal strømme 4K-kvalitets video. Det betyr også at helt nye bruksområder trer frem. For eksempel kan langt mer avanserte funksjoner og operasjoner gjøres i «skyen», fordi data overføres raskt i nettet og trenger ikke lagres eller behandles lokalt. Det gjør at mobile enheter kan bli mer avanserte, og gjøre mer krevende ting enn vi har vært vant til. De store hastighetene vil også være en driver for å få en raskere utvikling i såkalt augmented reality (utvidet virkelighet), AR, og kunstig virkelighet, VR, der store gjennombrudd er mulige om kapasitet i nettet tillater det.

Relaterte saker

Telia lanserer 5G bredbånd

Velg mellom 3 abonnementer.

Les artikkelen
Posted in Abonnement | Tagged 5g, Telia | Kommentarer er skrudd av for Telia lanserer 5G bredbånd

5G dekning med droner

Skal sveve i stratosfæren og dekke områder med en diameter på 140 kilometer.

Les artikkelen
Posted in Generelt | Tagged 5g, drone | Kommentarer er skrudd av for 5G dekning med droner

Telia med 5G trådløst brebånd

Starter i Trondheim.

Les artikkelen
Posted in Generelt | Tagged 5g, Telia | Kommentarer er skrudd av for Telia med 5G trådløst brebånd

I dag får Bergen 5G

Telia åpner nett i sentrum.

Les artikkelen
Posted in Abonnement | Tagged 5g, Telia | Kommentarer er skrudd av for I dag får Bergen 5G

iPhone 12: spesielt interessert i A14 og 5G?

Utvilsomt to av høydepunktene med årets modeller!

Les artikkelen
Posted in Video | Tagged 5g, Apple, iPhone, prosessor | Kommentarer er skrudd av for iPhone 12: spesielt interessert i A14 og 5G?
  • Neste

Del dette:

  • Facebook
  • Twitter
KategorierGenerelt, Råd og tips Stikkord5g

Innleggsnavigasjon

Forrige innleggTidligere Telia åpner for 5G på Galaxy
Neste innleggNeste Fjern Flash Player

Snarveier

  • Live
  • Ordliste
  • Bidragsytere

Følg oss

  • Smartja på Facebook
  • SmartJa på Twitter
  • SmartJa på YouTube

Kontakt oss

E-post: smartja@smartja.no
Telefon: 45 1234 55

Drevet av WordPress