Teknologi kan øke sikkerheten, være nyttig og morsomt! Men, turer kan også brukes for å få en pause fra skjermer og duppedingser.
I denne artikkelen har jeg intervjuet Tor-Gunnar Skibakk. Han er min beste tur-kompis, og hans kunnskap om teknologi og friluftsliv kan forhåpentligvis inspirere mange til å smøre matpakke og pakke sekken!
Tor-Gunnar Skibakk er 50 år, lærer, glad i friluftsliv – både kortreist og langt bort. Han har arrangert fjellturer og gått aleine i ukesvis vinterstid på Finnmarksvidda, men det startet selvsagt ikke der:
Familien min drev med turorientering. Jeg starta da jeg var 8 måneder gammel og tok samtlige poster hvert år fram til jeg var 16. Turorientering er en lavterskelaktivitet med god tid, matpakke og bærplukker. Trur det starta der.
Kan vi dra på tur uten mobil?
JA! Innimellom bør man gjøre det for ren «avrusning» og mentalhygiene. I det minste skru av telefonen og gjemme den godt i sekken til man eventuelt trenger den i en nødsituasjon.
Sikkerhet
Du nevnte sikkerhet. Si litt mer om det:
Det handler om å være søkbar eller kontaktbar eller ha mulighet til å få kontakt med omgivelsene hvis man trenger bistand. På telefon legger du feks inn luftambulansens app og ringer nødnummer fra denne. Da vil AMK automatisk få opp posisjonen din. Du kan også bruke ulike kartapper eller GPS for å få bekreftet på kart hvor du er. Det vil også være mulig for andre å finne posisjonen til telefonen din via tjenester som «finn iPhone».
Nødpeilesender/Sporingsenhet av et eller annet slag er å anbefale dersom du skal inn i områder uten dekning. Spesielt om du er alene på tur.
Tor-Gunnar forteller at han alltid har hatt med seg en sporingsenhet/nødpeilesender når han har vært på tur de siste tre åra. Vet ikke om jeg ville turt å reise på tur alene i områder uten mobildekning uten et sånt hjelpemiddel, sier han.
På en tur i Børgefjell for seks år siden forsvant en i turfølget fra resten av gruppa i et område uten mobildekning. Da hadde vi heldigvis med oss samband slik at vi kunne spre oss utover i terrenget, men likevel ha kontroll på hverandre. Det var også ved hjelp av dette at vi til slutt fant en liten flekk hvor det var dekning nok til at vi fikk ringt HRS.
Mobildekning i skog og fjell
Kan vi stole på at vi kan bruke mobilen hvis noe skjer?
Dekningsgraden utafor boligområder og E6 er veldig upålitelig for å si det pent, så derfor er det et sjansespill å stole på at alt vil ordne seg hvis man har med mobil. Er man flere på tur kan man sikre seg litt med å sørge for å ha med telefoner tilknyttet ulike nettverk. Det er også sånn at nødnummer kan ringes fra annet nettverk enn der du har ditt abonnement. Det kan være lurt å ha tittet på dekningskart for de ulike operatørene i det området du skal inn i. Da kan du ha en viss peiling på hvor du må gå for å få dekning dersom noe skjer.
Mobilkart
Teknologi hverken kan eller skal fullt ut erstatte bruken av papirkart og kompass, sier Tor-Gunnar. Når det er sagt er det kjekt å bruke kartapper på turer hvor man vet at man har dekning hele veien. En del apper har mulighet for nedlasting av kart til telefonen. Da bruker du kun GPS-delen på telefonen og er ikke avhengig av dekning. Det er litt varierende kvalitet på kartene i forhold til oppløsning og detaljer, men alle kan gi deg tilstrekkelig hjelp til å peke ut hvor du er så du kan finne deg igjen på papirkartet.
Er det andre utfordringer med teknologi enn dekning?
Muligheter for lading er en. Jeg bruker ladebanker på 20000mAh. Andre bruker solcellelading til ladebankene i tillegg. Viktig å ikke lade utstyr direkte fra panel da feks mobiltelefon ikke tåler store variasjoner i spenning under lading. Du skal ha et stort og velfungerende panel for at det skal lade tilstrekkelig. Utstyr som buker tørrbatterier er fint på tur, men er turen lang blir det mye vekt i nye og brukte batterier.
Fukt er en annen utfordring. Her gjelder det å ha vanntett oppbevaring av et eller annet slag. Når du kjøper ting hvor det følger med fuktsamlere (små poser med siliconkuler), så kan det være lurt å ta vare på noen av disse for å legge i feks kamerabagen. Det gjør at eventuell kondens og annen fukt suges opp.
Kulde er en tredje: Mange batterier og ladebanker kollapser helt så fort det bikker over i noen minusgrader. Hvis du skal på tur på vinteren anbefaler jeg at du i forkant putter batterier og ladebanker du har tenkt å ha med i fryseren i et døgn og ser hvordan det har reagert. På dager med kuldegrader har jeg alltid ekstra batterier til alle duppedingser helt inn mot kroppen slik at de holder seg varme. Telefonen bør du alltid ha inn mot kroppen og gjerne vanntett pga fukt fra svette.
Kan teknologi tilføre noe ekstra
Jeg spør Tor-Gunnar om han synes det er fint å ta bilder og video på tur:
Ja, det blir mange bilder og filmsnutter tatt med mobilen på tur. Først og fremst for min egen del, men også for å kunne bruke det på sosiale medier, i foredrag osv. Skulle ønske jeg var flinkere til å bruke det store kameraet mitt, men mobil har etter hvert fått såpass god kamerakvalitet at det blir veldig lettvint å dra opp den i stedet.
Du har brukt litt drone. Kan du si litt om hvordan en slik dings fungerer og hva den kan brukes til?
Drone er fantastisk fint å bruke til å ta oversiktsbilder og film, følge folk eller dyr i bevegelse eller skape bevegelse. Jeg bruker det mye for å bryte av litt i klipping av film med å legge inn korte dronesekvenser. Teknisk sett fungerer den som en hvilken som helst annen radiostyrt flygende gjenstand som du kontrollerer med en håndholdt sender. Det finnes også droner du kan styre kun med håndbevegelser. I tillegg er det mulighet til å se «gjennom kameraet» ved å koble telefon/nettbrett/VR-briller til senderen. Det gjør det lett å ha kontroll og oversikt over drona.
Husk å sett deg inn i regelverket for dronebruk!
Dronevideo fra Valdresflya:
Treningsklokke
Noen synes det er motiverende å bruke telefon eller treningsklokke for å få vite hvor langt de har gått med mer. Hva tenker du om det?
Det må folk få bestemme sjøl, men for meg er ikke friluftsliv en konkurranse. Jeg bruker innimellom en enkel GPS for å ta ut posisjon eller måle opp en dagsetappe jeg senere skal ha med meg folk på.
Turutstyr
Produsenter av turutstyr har skjønt at vi har med mobilen og eller andre duppedingser. Det har blant annet resultert i vedfyrte brennere som kan lade mobilen. Har du prøvd noe sånt?
Jeg har kun brukt ladebatteri og solcellepanel, så det har jeg ingen erfaring med. Men det er morsomt at det tenkes i sånne alternative baner!
Lengetur
En av de turene du har vært på var en lang tur aleine på Finnmarksvidda. Hva slags teknologi og hvilke tjenester brukte du på den turen?
Jeg hadde med telefon, kamera, drone, GPS og sporingsenhet/nødpeilesender med tilhørende ekstrabatterier, ladebatterier og solcellepanel. 12-15 kg utstyr totalt.
Sporingsenheten kommuniserer via satelitt og stod på fra jeg startet å gå om morgenen og til jeg var i leir på ettermiddagen. Via den er det mulig for andre å følge med «live» på en nettside. Enheten kan også brukes som link for å sende/motta tekstmeldinger på telefonen i områder uten dekning.
Den lange turen i Finnmark kalte du “Lengetur”. Jeg synes det er et fantastisk navn. Du ville formidle at den eneste ambisjonen du hadde var å dra på en tur som varte lenge, ikke at du skulle gå lengst mulig, bestige verdens høyeste fjell eller noe annet. Du skriver også en blogg som heter Lengetur:
Lengetur er en side hvor jeg legger ut tips og triks, turrapporter, kurs, organiserte turer og liknende. Ønsket mitt er å kunne inspirere og motivere folk til å komme seg ut på tur, og da like gjerne de nære lavterskelturene som større prosjekter. Med full jobb og et ellers aktivt liv har jeg ikke fått lagt ut like mye her som jeg så for meg da jeg startet opp, men prøver da i stedet å få det jeg legger ut til å være så bra som mulig.
Noe mer du vil si?
Du er på tur når du ikke ser huset ditt. Det vil si at du er på tur når du drar igjen glidelåsen på teltet du har slått opp på plenen hjemme. Så enkelt kan friluftsliv være.
Er du usikker så starter du hjemme. Kort rømningsvei inn til senga om noe ikke er som det skal. Jeg starta feks mitt vinterfriluftsliv med å legge meg i telt midt på gårdsplassen i -20 for å teste om soveposen og liggeunderlaget holdt mål.GOD TUR