Tommelen ned fra Datatilsynet.
Regjeringen vil endre etterretningsloven slik at metadata fra all digital trafikk som krysser grensen, blir lagret av E-tjenesten. Dette dreier seg blant annet om navn, dato, klokkeslett, geografisk plassering og IP-adresse.
– Metadata kan avsløre intime detaljer om en persons liv, særlig når det analyseres på en systematisk måte, slår Datatilsynet fast.
Datatilsynet mener at regjeringen må droppe det såkalte digitale grenseforsvaret og at lovforslaget kan være i strid med menneskerettighetene.
– Konklusjonen i vår høringsuttalelse er at innsamlingen av informasjon og overvåkingen av nordmenns kommunikasjon blir så omfattende at forslaget ikke bør gjennomføres. Det er et for stort inngrep i retten til privatliv, samtidig som det vil rokke ved vårt demokratiske fundament, sier direktør Bjørn Erik Thon.
Etterettningstjenesten er primært rettet mot utenlandske trusler, men dette vil også ramme nordmenn:
– En konsekvens av overvåking er at det har en nedkjølende effekt på ytringsfriheten. Overvåking vil for de fleste gi en følelse av ubehag og innebærer at folk sensurerer seg selv eller unnlater å kommunisere. Jeg synes farene ved dette undervurderes, sier Thon.
Relaterte saker
Brave search
Nå kan alle teste.
Les artikkelenAlle får beholde kjernefunksjonaliteten i Whatsapp
Press har ført til retrett. Dette er helt supert synes jeg.
Les artikkelenEU vil forby AI-basert overvåking
Unntak for myndigheters kartlegging, eksempelvis for å unngå terrorisme.
Les artikkelenAndroid samler inn mer data enn iOS
Google er ikke enige i forskernes metodikk.
Les artikkelenData fra 533 millioner Facebook-kontoer er lekket
Gratis tilgjengelig på hacker-forum.
Les artikkelen