Sist oppdatert: 6.2.20
Det er mye som kan stilles inn på en moderne telefon. Ulike innstillinger beskrives forskjellige steder på SmartJa. Nedenfor får du en kort beskrivelse av hovedemnene. Prøv deg gjerne fram, det er ikke så skummelt som du kanskje tror!
Søkefeltet på toppen kan brukes hvis du vil forsøke å finne en innstilling, men ikke husker helt hvor den finnes. Skriv inn for eksempel “tast”, så får du opp ulike innstillinger som har med tastatur å gjøre.
Navnet ditt
Her finner du innstillinger for Apple-ID, iCloud, iTunes og App store.
Flymodus
Velg denne for å slå flymodus av/på.
Når flymodus er på slås radiosignaler av. Du kan for eksempel ikke sende eller motta meldinger og samtaler. Du kan imidlertid spille av lydbøker, høre på musikk, bruke spill eller andre apper som ikke krever trådløs kommunikasjon.
Wi-Fi
Velg Wi-Fi hvis du vil koble til eller fra trådløse nett.
Bluetooth
Her kan du koble til nye Bluetooth-enheter (for eksempel høretelefoner og høyttalere). Du kan også slå Bluetooth av/på.
Hvis du har en Bluetooth-enhet du ikke lengre vil at skal koble seg til telefonen velger du knappen ved siden av enheten. I det nye skjermbildet velger du knappen Glem Denne Enheten.
Mobilnett
Her kan du slå av/på mobildata og Roaming (søking etter nett som er bedre enn det du abonnerer på) med mer. Her finner du også valg for SIM-kort som for eksempel endring av PIN-kode. Det er også en oversikt over apper tilknyttet SIM-kortet her, som Bank-ID for Mobil.
Delt internett
Du kan bruke telefonen for å gi andre enheter (for eksempel en PC uten mobildata) tilgang til internett.
VPN
Brukes for å koble telefonen til såkalte private virtuelle nett (ofte på arbeidsplasser).
Operatør
Her vil de fleste ha Auto på.
Varslinger
Under dette valget kan du bestemme hvordan varslinger (meldinger fra apper) skal vises og hvilke apper som får lov til å sende deg varslinger.
Kontrollsenter
Under dette valget bestemmer du når det skal være mulig å åpne kontrollsenteret. Du har også noen valg for hvilke apper som skal vises i kontrollsenteret.
Ikke forstyrr
Du kan slå av/på ikke forstyrr eller bestemme tidspunkt for når telefonen skal slå på ikke forstyrr automatisk. Er Ikke forstyrr på, vil du ikke høre meldingslyder og at telefonen ringer. Det kan være lurt om natta eller for eksempel hvis du er i et møte.
Skjermtid
Viser hvor mye tid, og hva du har brukt tid på foran skjermen. Du kan også sette begrensninger på hvor mye tid du ønsker å bruke. For eksempel kan du bli varslet når det er på tide med en pause.
Generelt
Her finnes det mange valg, for eksempel for tilgjengelighet (tilpasninger for nedsatt funksjonsevne), oppdatering av telefonen, Dato og tid, Tastatur og mye annet.
Skjerm og lysstyrke
Hvor mye lys skal det være på skjermen, True Tone for å tilpasse farger etc. til lyset du er i, hvor lang tid det skal ta før skjermen låses og så videre.
Tilgjengelighet
Tilgjengelighetsfunksjoner hjelper deg å tilpasse iPhonen din til individuelle behov.
Bakgrunn
Her kan du velge bakgrunnen på Hjem-skjermen og låst skjerm.
Lyder og følbar respons
Valg for vibrering, ringetone og så videre.
Siri og søk
Bestem hvordan Siri skal aktiveres. Siri er funksjonen som lar deg åpne apper, svarer på ulike spørsmål og utfører en rekke ting du ber om.
FaceID, fingeravtrykk og kode
FaceID brukes for å låse opp noen iPhone-modeller (gjenkjenner ansikt). Kode kan legges inn for at ikke alle skal kunne starte telefonen din. TouchID har samme funksjon på iPhoner med Hjem-knapp, men leser fingeravtrykket ditt i stedet for å bruke ansiktsgjenkjenning.
Nødanrop (SOS)
Under dette valget finner du innstillinger for nødanrop, for eksempel om fem trykk på sideknappen skal ringe nødetaten.
Batteri
Her kan du skru spareblussmodus av/på, sjekke hvor bra batteriet er sammenliknet med da det var nytt, hvor mye batterikapasitet telefonen har hatt til ulike tidspunkt med mer.
Personvern
Bestem om stedstjenester skal være av/på, hvilke apper som kan bruke mikrofon og kamera og mye annet.
iTunes og App Store
Bestem hva som skal lastes ned automatisk, om mobildata skal kunne brukes for å laste ned, med mer. Her kan du legge til, redigere og slette ulike kontoer for epost med mer.
Wallet og Apple Pay
Dette er Apples elektroniske betalingssystem, som skal gjøre det mulig å betale med telefonen i apper, eller i butikker, uten å bruke kredittkortet direkte. Kortet er lagret i Apple Pay, og du skal kunne betale med å bruke FaceID eller TouchID. Foreløpig er det bare bankene Santander og Nordea som bruker dette systemet i Norge. Har du for eksempel kort fra DNB må du bruke VIPPS.
Passord og kontoer
Her finner du passord som er lagret på telefonen, og som kan brukes til autoutfylling, slik at du slipper å huske alle passord for ulike nettsteder eller apper.
…
Videre finner du innstillingsvalg for en rekke apper: Jo flere du har installert, desto flere valg.