Asiatiske og afrikanske regjeringer stenger i økende grad internett helt av i perioder.
I Den demokratiske republikken Kongo har borgere ikke kunnet komme seg på internett eller sms-tjenester siden valget 30. desember.
LAURIDS HOVGAARD, ING.DK JUSS OG SAMFUNN 11. JAN. 2019 – 05:00
Det første demokratiske valget i Den demokratiske republikken Kongo ble gjennomført 30. desember. Samtidig ble internett utilgjengelig. Motivasjonen skal visstnok være å unngå “fiktive rykter” om valget, og at det skal bli ro for kommiteen som teller opp stemmene. Internett er fortsatt ikke tilgjengelig, og det er ikke valgresultatet heller.
Fakta: Internet-nedstengninger
Acces Now definerer en internett-stenging som en intensjonell avbrytelse av internett eller andre former for elektronisk kommunikasjon, som gjør tjenestene utilgjengelige for en bestemt befolkningsgruppe eller innenfor et avgrenset område, ofte for å sikre seg kontroll over en informasjonsstrøm.
Kilde: Acces Now
FNs spesialrapportør for ytringsfrihet, David Kay, sier følgende i en melding:
«En generell nedstenging av nettverk er et klart brudd på internasjonal lov og kan ikke rettferdiggjøres på noen måte. Adgang til informasjon er avgjørende for troverdigheten til de nåværende valghandlingene. Nedstengninger er skadelige, ikke bare for folks adgang til informasjon, men også deres adgang til grunnleggende tjenester.
Stengingen av internett (og SMS) i Den demokratiske republikken Kongo er ikke enestående:
I fjor ble adgangen til internett stengt 188 ganger i forskjellige land verden over.
I 2016 var dette tallet bare 75. Det viser en opptelling fra det digitale mediet NGO Acces Now, som driver det såkalte Shutdown Tracker Optimization Project, og overvåker statlige stenginger av internett verden rundt.
Assiatiske land er verst:
Prosjekter har identifisert 371 avbrudd siden 2016. 310 av dem er i Asia, mens 46 er i Afrika og 12 i Europa.
India og Pakistan er de landene som har hatt flest stengninger. 134 ganger ble deler av India avskåret fra tilgang til internett i 2018. Selv om det ikke har gått mange dager i 2019, har indere i det sørlige Kashmir-distriktet Pulwama allerede fått stengt adgangen til internett 5. januar på grunn av konflikter mellom regjeringen og opprørstyrker. Det viser en oversikt fra den indiske NGO-en Software Freedom Law Centre, India.
Det afrikanske landet Gabon startet også 2019 med stenging av internett da opprørere prøvde å gjennomføre et statskupp. Forbindelsen ble imidlertid koblet på igjen forholdsvis kort tid etter at kuppet ble avverget.
Den lengste avstengningen i løpet av de siste årene er i det vestafrikanske landet Kamerun, hvor befolkningen i visse deler av landet var uten internett i sammenlagt 230 dager i perioden fra januar 2017 til mars 2018.
Rikets sikkerhet er den vanligste begrunnelsen for å stenge internett, og nedstenging er ikke mer komplisert enn å dra ut de riktige stikkontaktene. Men, andre begrunnelser brukes også:
Myndighetene i Algerie valgte å stenge ned internett i en time mens det ble gjennomført eksamener sommeren 2018. Stengingen skyldtes ifølge regjeringen at man fryktet at studentene skulle jukse.
De mest avanserte begrensningenefor bruk av internett har Kina:
Mens land som India, Pakistan, DR Kongo og Etiopia fører an når det dreier seg om totale stenginger av internett, er det Kina som bruker flest og mest avanserte restriksjoner på adgangen til internett. De har flere enn 60 restriksjoner på bruk av internett, noe som har fått tilnavnet «The Great Firewall of China».
Restriksjonene innebærer at internettilbyderne blokkerer tusenvis av nettsider, blant annet den kinesiske utgaven av Wikipedia. Det skjedde etter at Wikipedia gikk over til å bruke den krypterte HTTPS-protokollen, som gjør enkelte sensurmetoder mer vriene for de kinesiske myndighetene.
Restriksjoner finnes også i Skandinavia. I Danmark er det eksempelvis 315 hjemmesider som ikke er tilgjengelige; mest pga. brudd på opphavsrett.
Relaterte saker
Dan Kaminsky er død
En internett-ekspert som vil bli husket og savnet.
Les artikkelenSuper-kabel mellom USA og Europa
Googles nye undersjøiske kabel, Dunant, er klar.
Les artikkelenSlutt på Googles ballong-internett
Project Loon avsluttes.
Les artikkelenBrave har nå støtte for IPFS
Protokollen som skal gjøre nettet sikrere og raskere.
Les artikkelenHva er IPv4 og IPv6
En kort og ikke-teknisk forklaring.
Les artikkelen